Crypto Index

Crypto Index
by nba_lakers_h1nllj48
Het Crypto Index Fonds is een in Rotterdam gevestigd cryptocurrency index beleggingsfonds die in december 2017 is opgericht.
Crypto Index

In dit artikel bespreken wij het Crypto Index Fonds. Een crypto index is daarnaast ook een benchmark die volgens een vooraf gedefinieerde methodologie wordt opgemaakt en die bestaat uit diverse cryptomunten. Meer over een crypto index is terug te lezen in ons artikel ‘cryptocurrency portfolio’.

Crypto Index Fonds

Het Crypto Index Fonds is opgericht door Peter Reitsma en Egbert-Jan de Vries. Participatie in het fonds is mogelijk vanaf €100.000. De klanten van het fonds zijn voornamelijk vermogende particulieren en cryptocurrency ondernemers.

Het is mogelijk om maandelijks in- en uit te stappen bij het fonds. Het is momenteel onduidelijk wat de omvang van het vermogen is dat het fonds beheerd.

Beleggingsstrategie

Het Crypto Index Fonds belegt in de dertig grootste cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie. Elke maand wordt er geherbalanceerd, waarbij een component nooit meer dan 20% van de index mag beslaan.

Het fonds doet aan passief beleggen doordat zij op basis van de bovengenoemde regels de portefeuille samenstellen en er dus geen actieve beslissingen worden genomen. Passief beleggen is een trend die al langer speelt bij met het name het beleggen in aandelen. Dit omdat actieve fondsen er zelden inslagen om de benchmark op een structurele wijze te verslaan voornamelijk als gevolg van hoge kosten.

Crypto Index Fonds rendement

Het fonds is op 8 december 2017 van start gegaan met een waarde per participatie van €100,00. Een kleine maand later (4 januari 2018) is de voorlopige all time high bereikt met een waarde per participatie van €255,24.

Genoemde, getoonde rendementen en koersen zijn bijgewerkt tot 31 december 2018. Grafiek van de website van het fonds.

Bovenstaande grafiek laat de ontwikkeling zien van het fonds over 2018. De koers per 31 december 2017 was €184,59. Het behaalde rendement in 2018 (tot 31 december – koers €35,02) bedraagt -81,0%.

Het rendement in 2019 (t/m 7 april) is +35%.

Toezicht van het fonds

Het fonds valt onder het AIFMD-registratieregime en is hierdoor vrijgesteld van vergunningsplicht. Het fonds laat onafhankelijk toezicht uitvoeren door een onafhankelijke bewaarder, dit om de belangen te beschermen van de participanten.

Kosten

Het fonds rekent de volgende kosten:

Beheervergoeding 3% per jaar
Bewaarvergoeding 1% per jaar
Transactiekosten 0,3% per jaar (schatting)
In- en uittredekosten 0,5%
Performance fee 0% (niet van toepassing)

De totale jaarlijkse vaste kosten zijn met 4% relatief hoog ten opzichte van andere cryptocurrency beleggingsfondsen. Hier staat tegenover dat ten opzichte van de meeste andere cryptocurrency beleggingsfondsen het fonds geen performance fee rekent. In positieve jaren vallen de totale kosten bij het fonds lager uit. In negatieve jaren vallen de kosten hoger uit.

Investeren in het Crypto Index Fonds?

Ontvang dan ons gratis rapport met daarin de analyse van het Crypto Index Fonds en andere Nederlandse crypto fondsen.

Wilt u investeren in een crypto index maar is een investering van €100.000 te groot? Kijk dan eens naar onze BlockWealth Lite (index volgend met vijftien cryptocurrencies vanaf €2.500) cryptocurrency portfolio.

Aanvraag gratis rapport – Crypto Index Fonds

    Uw voornaam*

    Uw achternaam*

    Uw e-mailadres*

    Uw telefoonnummer

    Eventuele vragen en/of toelichting