BlockBay Capital portefeuille update februari 2024

BlockBay Capital portefeuille update februari 2024
by

De portefeuilles hebben in februari een positief rendement van tussen de +34% en +42% behaald. Bitcoin steeg in februari van $42.000 naar $62.000. De stijging van Bitcoin komt voornamelijk door de succesvolle lancering van de Bitcoin ETF’s.

Vorige maand was de verwachting dat er zo’n $1,5 à $2 miljard aan nieuw kapitaal in de ETF’s geïnvesteerd zou worden. Uiteindelijk is dat $6 miljard geworden, ondanks een uitstroom van $2,8 miljard in het Grayscale fonds. In maart ligt de gemiddelde dagelijkse instroom van de Bitcoin ETF’s op zo’n $300 miljoen per dag, zodat maart qua instroom naar verwachting vergelijkbaar zal zijn met februari. De resultaten zijn ook indrukwekkend zodra deze bekeken worden in Bitcoin. De 9 nieuwe fondsen hebben inmiddels al 400.000 Bitcoin aangekocht, het oude Grayscale fonds staat op een minus van 210.000 Bitcoin zodat er per saldo zo’n 200.000 Bitcoin door (langere termijn) ETF investeerders is aangekocht.

In slechts twee maanden tijd is er zo’n 1% van de totale Bitcoin hoeveelheid (21 miljoen stuks) verzameld door de ETF’s. Het overgrote gedeelte van Bitcoin (circa 75%) is in handen van lange termijn investeerders zodat er slechts een beperkt aantal Bitcoin daadwerkelijk op de markt wordt verhandeld. De aanstaande halving (medio april) zorgt ervoor dat het aantal Bitcoin wat jaarlijks in omloop gaat komen gehalveerd wordt van 328.500 Bitcoin naar 164.250 stuks. Dit aanbod van nieuwe in Bitcoin is lang niet genoeg om de vraag naar Bitcoin af te dekken. Er zijn dagen dat alleen al de Bitcoin ETF’s meer dan 10.000 Bitcoin opkopen. De afgelopen maand hebben we gezien dat dit al voor een enorme koersstijging heeft gezorgd. Als de ETF’s in dit tempo blijven doorgroeien dan zijn verdere stijgingen van Bitcoin niet uit te sluiten. Het verdere opkopen heeft er inmiddels voor gezorgd dat de all-time high koers van Bitcoin begin maart (kortstondig) is verbroken tot zo’n $69.000. Dit is voor het eerst sinds 850 dagen (november 2021) dat Bitcoin weer een nieuwe all-time high heeft bereikt.

Ook Ethereum heeft een uitstekend rendement behaald in februari (+47%). Het rendement komt deels als gevolg van een stijging van de algehele cryptomarkt, maar ook door de anticipatie op een Ethereum ETF in de Verenigde Staten. De aanvragen voor de Ethereum ETF’s zijn een tijdje geleden gedaan door een aantal partijen die ook een Bitcoin ETF hebben (zoals BlackRock). De laatste deadline voor de Amerikaanse SEC is half mei, waarbij de kans op goedkeuring door analisten momenteel op 50% wordt geschat.

Het herstel van de cryptomarkten komt na een flink aantal schandalen in de afgelopen jaren (Luna/Terra, Celsius, FTX, Genesis). Dit heeft ervoor gezorgd dat de markt flink is opgeschoond van frauduleuze spelers. Het toelaten van de Bitcoin ETF’s heeft voor een enorme toename aan legitimiteit gezorgd. Sinds de start van BlockBay Capital in 2018 is de visie van BlockBay Capital dat Bitcoin/cryptovaluta een (nieuwe) beleggingscategorie is. De totale marktkapitalisatie van cryptovaluta was destijds zo’n $250 miljard, inmiddels is de marktkapitalisatie x 10 gegaan tot een bedrag van zo’n $2,5 miljard. De investeringsthesis is afgelopen jaren blijven staan, een relatief kleine allocatie van het totale vermogen zorgt op langere termijn voor een waardevolle toevoeging op het gebied van rendement en risico. De potentie van Bitcoin wordt inmiddels dusdanig breed gedragen dat toekomstige koersen van $250.000 / $300.000 niet ondenkbaar of onverwacht zullen zijn. De totale marktkapitalisatie van Bitcoin is momenteel $1.300 miljard. Microsoft is momenteel het meest waardevolle bedrijf ter wereld met een marktkapitalisatie van $3.000 miljard. De marktkapitalisatie van goud is $16.000 miljard. Het is onmogelijk om Bitcoin te vergelijken met deze assets, echter laat dit wel zien dat Bitcoin ondanks de koersstijgingen nog steeds relatief klein is.

De koerswinsten van de afgelopen weken trekken ook gelukszoekers aan. Wat opvalt is dat er wederom een groep is die verwacht in korte tijd snel en veel geld te verdienen. Om deze mogelijke winsten te realiseren worden er investeringen gedaan in speculatieve cryptomunten (zoals memecoins). Deze groep lijkt te vergeten dat het speelveld van met name Bitcoin is veranderd van (korte termijn) retail investeerders naar (langere termijn) institutionele investeerders. Voor de laatste groep zijn de meeste cryptomunten niet interessant en voldoen zeker niet aan het beleggingsbeleid van institutionele investeerders.

Verwachtingen komende periode

Historisch gezien bereikt de koers van Bitcoin een piek op zo’n 8 tot 12 maanden nadat de eerdere all-time high is verbroken. Data laat momenteel zien dat het aantal retail investeerders nog lang niet zit op de piek van begin 2021. Met name voor Bitcoin geldt dat de verhouding tussen retail (kortere termijn) en institutioneel (langere termijn) aan het verschuiven is voor de langere termijn. Dit is ook een wezenlijk verschil met eerdere cycli, waarbij Bitcoin keer op keer ‘dood’ is verklaard en weer is opgestaan. Grotere investeerders die in het verleden een allocatie van Bitcoin hadden voor 0% die hebben nu de mogelijkheid om redelijk eenvoudig en via de vertrouwde kanalen exposure op te bouwen. Een kleine allocatie op het totale vermogen zorgt voor een enorme instroom in een (nog steeds) relatief kleine beleggingscategorie. De verwachting is dat retail investeerders deze cyclus een beperkte impact gaan hebben op Bitcoin. Deze cyclus wordt echt gedragen door de Bitcoin ETF’s, negatieve ontwikkelingen vanuit die hoek zullen koersimpact hebben. Voor overige cryptomunten is de verwachting dat retail hier meer invloed op gaat hebben. Met de Bitcoin halving in aantocht en de mogelijkheid tot een Ethereum ETF staat er op crypto gebied voldoende te gebeuren. Ook de macro-economische ontwikkelingen kunnen positief gaan uitpakken. De verwachting is dat centrale banken later dit jaar de rente gaan verlagen, ook lopen staatsschulden verder op.