BlockBay Capital portefeuille update november 2023

BlockBay Capital portefeuille update november 2023
by

De BlockWealth portefeuilles hebben in november een positief rendement van tussen de +5% en +17% behaald.

Bitcoin heeft dit jaar (t/m 30 november) een rendement van +124% behaald. De cryptomunt is hiermee hard op weg om de verliezen in de afgelopen twee jaar achter zich te laten. Ook november was een goede maand voor Bitcoin met een rendement van +9% in Amerikaanse dollars. Overige cryptomunten herstelden ook flink, mede als gevolg van een verbeterd sentiment op de financiële markten.

Het lijkt er momenteel op dat de historische (vierjarige) cycle zich wederom gaat herhalen waarbij de opmars van Bitcoin zo’n half jaar voor de halvering begint om te pieken op ca. zes tot 18 maanden na de halvering. In dit geval zou het betekenen dat de koers van Bitcoin zou pieken tussen eind 2024 en eind 2025 en dat de exponentiële groei nog moet komen.

De omstandigheden voor een zogenoemde nieuwe bull run zijn gunstig als gevolg van de volgende verwachtingen en ontwikkelingen op korte termijn.

  • Inflatie en rentes gaan naar verwachting dalen, dat is gunstig voor risicovolle investeringen
  • De aanstaande bitcoin halvering
  • Er is een zeer grote kans dat de Bitcoin ETF uiterlijk begin 2024 wordt goedgekeurd, dit zou ook eerder kunnen gebeuren

De risico’s op de kortere termijn zijn dat de economie in een recessie belandt, de inflatie hardnekkig blijkt, de rentes hoog en tot slot de meest belangrijke: een onverwachte afwijzing van de Bitcoin ETF.

Naast deze korte termijn ontwikkelingen is het interessant om te kijken naar de fundamentele vooruitzichten voor Bitcoin. Bitcoin is legitimiteit aan het winnen bij zowel instituties als centrale banken. De ECB geeft nu ook zelf recent in een rapport aan dat Bitcoin als spaarmiddel interessant kan zijn voor inwoners van landen met een extreem hoge inflatie en/of zwakke munt. Bitcoin ligt daarmee meer en meer in het speelveld van de macro economie en wordt ook vaker geaccepteerd als alternatief voor fysiek goud. Fysiek goud wordt door centrale banken gebruikt als diversificatie van reserves en als stabiele factor in tijden van financiële onrust. De verdere institutionalisering van Bitcoin zal ervoor zorgen dat het eenvoudiger wordt voor met name bedrijven (en wellicht in de toekomst ook overheden) om te diversifiëren in Bitcoin. Als gevolg van de toenemende schaarste van Bitcoin zal een relatief kleine allocatie een grote impact hebben op de koers.

De aanstaande Bitcoin ETF zorgt langzamerhand voor veel enthousiasme bij beleggers. Een Bitcoin ETF is weer een nieuwe stap in de ontwikkeling en legitimiteit van beleggers in Bitcoin. De cryptohandel bevind zich nu voornamelijk op cryptobeurzen waarvan sommige een bedenkelijke reputatie hebben. Op het moment dat er naast voldoende vertrouwen voor institutionele investeerders er beschikbaarheid is van de juiste investeringsfondsen dan zal er een instroom van kapitaal gaan volgen. De halvering gaat zorgen voor een zogenoemde ‘supply shock’ waarin het dagelijks aantal nieuwe in omloop gebrachte Bitcoin gaat halveren van 900 Bitcoin naar 450 Bitcoin. Met de huidige koers van Bitcoin is dat slechts $20 miljoen per dag. Ook is er steeds minder Bitcoin beschikbaar op cryptobeurzen en zijn er een toenemend aantal investeerders die continue aan het bijkopen zijn voor de langere termijn.

Vooruitkijkend zijn er een aantal ontwikkelingen om enthousiast van te worden, deze ontwikkelingen worden ook langzaamaan door de markt opgepikt. De koersen zijn dan ook in de eerste week van december verder gestegen. Verder vuurwerk valt ook te verwachten in de resterende periode van het jaar als gevolg van aanstaand nieuws met betrekking tot de Bitcoin ETF.