BlockBay Capital portefeuille update januari 2024

BlockBay Capital portefeuille update januari 2024
by

De portefeuilles hebben in januari een rendement van ca. 0% behaald.

De afgelopen maand was de eerste maand waarin de Amerikaanse Bitcoin ETF’s beschikbaar waren na goedkeuring door de Amerikaanse toezichthouder (SEC). Voor de koers van Bitcoin (+3% over januari) is dit uiteindelijk een neutrale gebeurtenis gebleken, de afgelopen maanden is de koers van Bitcoin in aanloop naar de (lang verwachte) lancering van de Bitcoin ETF’s wel al hard opgelopen.

Het Bitcoin fonds van Grayscale was uiteindelijk de grote verliezer. In het verleden zaten investeerders meerdere jaren ‘vast’ in het fonds doordat deze tegen een korting handelde ten opzichte van de onderliggende waarde. De ETF lancering was het moment dat er in 9 handelsdagen maar liefst $5,6 miljard uit het Grayscale fonds is gehaald. De uitstroom komt mede doordat (de curator van het failliete) FTX voor $1 miljard aan Grayscsale bezittingen heeft verkocht. Van de nieuwe 9 nieuwe Bitcoin ETF’s zijn Blackrock en Fidelity na zo’n twee handelsweken de grootste met respectievelijk $2,8 miljard en $2,5 miljard onder beheer. Na de eerste 9 handelsdagen was er per saldo zo’n $1,5 miljard aan nieuw kapitaal in de Bitcoin ETF’s gestroomd.  De uitstroom van Grayscale is inmiddels afgezwakt van dagelijks zo’n $500 miljoen naar onder de $100 miljoen. Van de uitstroom wordt zo’n 30% opnieuw geïnvesteerd in de overige (goedkopere) Bitcoin ETF’s waardoor er over geheel februari naar verwachting zo’n $1,5 à $2 miljard aan nieuw kapitaal in de Bitcoin ETF zal stromen.

Inmiddels kan geconcludeerd worden dat de ETF lancering (na een lange aanloopperiode) een succes is. De volatiliteit van Bitcoin is omlaag gegaan doordat grote dalingen relatief beperkt zijn gebleven. Het belangrijkste punt is dat de legitimiteit van Bitcoin als digitaal goud is toegenomen in de afgelopen periode. De relatieve schaarste van Bitcoin maakt dat de extra vraag naar Bitcoin via de ETF’s geleidelijk aan voor verdere koersstijgingen aan het begin van februari heeft gezorgd. De komende maanden zullen in het teken staan van de volgende upgrade van Ethereum (maart 2023), Bitcoin halving (april 2023) en laatste deadline eventuele goedkeuring voor de Ethereum ETF (mei 2023). 2024 is vooralsnog goed begonnen, er zijn hoge verwachtingen mede door de historische vierjaarscycli van Bitcoin.