BlockBay Capital portefeuille update november 2022

BlockBay Capital portefeuille update november 2022
by

De BlockWealth portefeuilles hebben in november een negatief rendement van tussen de -17% en -22% behaald.

De instorting van de grote cryptobeurs FTX zorgde voor paniek op de cryptomarkten. Bitcoin daalde van $21.000 tot onder de $16.000 dollar, overige cryptomunten werden nog harder geraakt.

Door de instorting van FTX zijn wereldwijd miljoenen investeerders een aantal miljard aan cryptovaluta kwijtgeraakt. De oorzaak van de ineenstorting is te wijten aan slecht bestuur. De oprichter van FTX, Sam Bankman-Fried, startte in 2017 met een cryptovaluta trading bedrijf genaamd Alamada Research. Later is hij FTX gestart zodat er een innige relatie was tussen de twee partijen. Achteraf blijkt dat Alamada Research toegang had tot bijvoorbeeld het orderboek van FTX waardoor Alamada Research in feite met voorkennis en tegen klanten van FTX konden handelen. Een reeks van slechte trades zorgde voor miljardenverliezen bij Alamada Research. Deze verliezen bleken achteraf gedekt te zijn doordat tegoeden van klanten bij FTX zijn overgeboekt. Begin november kwamen de eerste verhalen naar buiten over het feit dat FTX mogelijk niet genoeg bezittingen heeft om klanttegoeden af te dekken. Daarnaast kondigde Binance aan een grote positie in de cryptotoken van FTX te gaan verkopen. Door de geruchten begonnen klanten cryptovaluta weg te boeken van FTX waarna het kaartenhuis instortte doordat er niet voldoende cryptovaluta was om alle opnames te verwerken. FTX heeft inmiddels het faillissement aangevraagd, de waarde van het bedrijf is een tijdsbestek van 10 maanden gekelderd van maar liefst $32 miljard naar $0. Naast kleinere cryptobeleggers hebben ook grotere en gerespecteerde investeerders flink verloren door de val van FTX. Langzaamaan komen er meer details naar buiten over hoe het mogelijk is dat een dergelijke situatie heeft kunnen gebeuren. Daarnaast zal de roep om regulering, verdere transparantie en een versnelde transitie naar DeFi (decentrale finance) alleen maar groeien.

De basisbelofte van crypto- en blockchaintechnologie is dat het mogelijk is om decentraal, transparant en zonder tussenkomst van derden op robuuste wijze transacties te kunnen doen. Het overgrote deel van cryptovalutatransacties loopt momenteel via centrale platformen. Decentrale platformen zijn al in opkomst, deze gebeurtenis zal de transitie naar decentrale platformen alleen maar versnellen om zo de belofte van cryptovaluta en blockchain in te lossen. Voorlopig zal Kraken ook gebruikt worden voor het portefeuillebeheer en de bewaring van de cryptovaluta. Mocht er in de toekomst een beter alternatief ontstaan dan zal die oplossing geïmplementeerd worden.

De verwachting is dat het (gegeven wat tijd) ook met de prijs weer goed gaat komen. Bij dit positieve scenario zal de instorting van FTX gelden als een wake-up call voor de industrie en zal deze er gezonder en beter uitkomen. Tot die tijd geldt dat een groot deel van de prijzen van cryptovaluta speculatief is waarbij deze is gebaseerd op een geanticipeerde snelle groei van protocollen. Deze groei heeft met de ondergang van FTX natuurlijk een enorme deuk gekregen, daarnaast is het goed mogelijk dat er nog een aantal spelers zijn die zullen omvallen.