Marktupdate november 2018 – Capitulatie ingezet?

Marktupdate november 2018 – Capitulatie ingezet?
by

Na een periode van lage volatiliteit is de onrust weer teruggekeerd op de crypto markten. Bitcoin heeft zich vanaf begin september 2018 ca. 2,5 maand bewogen tussen $6.000 en $6.500. Vanaf half november is de vrije val ingezet naar initieel $5.500, later naar $4.500 met een bodem op $3.600. Tegen het eind van deze maand staat Bitcoin op ca. $4.400. Een verdere daling is goed makelijk, er zijn technisch analisten die een daling van Bitcoin tot zelfs $3.000 voorzien.

In de blockchain letter wordt allereerst de oorzaak van de daling besproken. Daarna bespreken we het sentiment in relatie tot marktcycli en tot slot over hoe nu verder.

Oorzaak van de daling

Onrust is de voornaamste reden van de forse dalingen. Naar onze mening is de onrust initieel ontstaan door de opsplitsing van Bitcoin Cash op 15 november 2018 en is de onrust hierna verder toegenomen door markthandel. Wat daarnaast opvalt is dat er wereldwijd druk staat op technologie. De FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) aandelen zijn allen tussen de -20% en -50% gedaald waardoor er gecombineerd in de afgelopen maanden $1.000 miljard aan marktwaarde is verdampt bij FAANG.

Bitcoin Cash Hard Fork

Eerder hebben wij bericht over de (destijds nog) aanstaande opsplitsing van Bitcoin Cash. De opsplitsing is uiteindelijk geëindigd in een zogenoemde hash war tussen Bitcoin ABC en Bitcoin SV. Dit houdt in dat beide partijen zoveel mogelijk rekenkracht proberen te verzamelen. Dit omdat er (vanuit prestige) kan worden beargumenteerd dat de langste blockchain de originele Bitcoin Cash blockchain is. Uiteindelijk is de opsplitsing tot stand gekomen waardoor dit geen punt van discussie behoord te zijn.

De grote partijen achter Bitcoin Cash hebben ook grote belangen in Bitcoin. De hash war wordt gevoerd door miners die in ruil voor rekenkracht nieuwe cryptomunten verdienen. Rationeel bekeken kiezen miners voor de cryptomunt die op dit moment de hoogste opbrengst hebben. Kosten die miners hebben (voornamelijk elektriciteit) worden afgerekend in normale valuta. Echter zijn er ideologische gedachten bij de Bitcoin Cash hard fork betrokken waardoor miners of irrationeel zijn geworden worden of gecompenseerd worden voor de rekenkracht.

Beide situaties zorgen voor (koers)druk op Bitcoin.

  •      Miners die wisselen van Bitcoin naar met name Bitcoin SV hebben ervoor gezorgd dat de moeilijkheidsgraad van Bitcoin met het grootste percentage ooit is afgenomen.
    •      Dit betekent dat de kosten om een nieuwe Bitcoin te minen afnemen. Er kan worden beargumenteerd dat de koers van Bitcoin op termijn minimaal de kostprijs moet bedragen.
  •      De hash war heeft al miljoenen dollars gekocht doordat rekenkracht is gehuurd. Dit is waarschijnlijk gefinancierd door Bitcoins te verkopen. In een onrustige markt met weinig vraag kan dit voor een relatief grote koerscorrectie zorgen.

In aanloop naar de hard fork was de koers van Bitcoin Cash met +50% van $430 naar $620 opgelopen. Inmiddels is de gecombineerde waarde van Bitcoin Cash ABC en Bitcoin Cash SV slechts $270. Ideologie heeft een prijs.

Trading en actieve handel

De koersval is versterkt door het negatieve marktsentiment en de strategieën die marktparticipanten hierop loslaten. Door de bearmarkt zijn er op crypto markten de laatste tijd relatief veel traders actief. Traders werken vaak met meerdere stop-loss orders waarbij zij een positie stapsgewijs naar boven of beneden afbouwen om hiermee winst te nemen of verliezen te beperken. Dit zorgt voor een acceleratie van koersverliezen.

Sentiment en marktcycli

Kijkend naar de huidige bearmarkt (van 11 maanden inmiddels) in combinatie met sentiment en marktcycli zijn wij naar de mening van BlockBay Capital aanbeland bij capitulatie. Dit doordat er niet alleen particuliere investeerders de handdoek in de ring gooien maar ook doordat er crypto fondsen zijn die sluiten. Daarnaast neemt de moeilijkheidsgraad af van het minen van Bitcoin. Eerder in dit artikel is beschreven dat dit deels komt door de hash war van Bitcoin Cash, een andere verklaring is ook dat miners ermee ophouden. Dit wordt bevestigd door bijvoorbeeld het faillissement van Giga Watt. Daarnaast heeft blockchain startup Steemit bekend gemaakt dat 70% van het personeel is ontslagen als gevolg van de cryptocurrency bear markt en hoge kosten die gemaakt worden.

sentiment cycles

Hoe nu verder

De ontwikkelingen binnen de blockchain space lopen nog steeds door. Ontwikkelingen zoals de recente reorganisatie bij Steemit zijn ontwikkelingen om goed in de gaten te houden. Een investering in blockchain is er één die je doet voor de lange termijn. Het is hierdoor erg belangrijk om continue onderzoek te blijven doen naar de lange termijn ontwikkelingen van investeringen. Ondanks de recente extreme dalingen zijn wij voor de langere termijn nog steeds positief.

In de komende periode zal de aandacht binnen de crypto markt met name uitgaan naar Bakkt.

Bakkt

Bakkt is van mening dat er in crypto markten een verschuiving plaats moet vinden naar meer toegankelijke, gebruiksvriendelijke en gereguleerde instrumenten. Het interessante is dat Bakkt is opgericht door ICE (Intercontinental Exchange). ICE is één van de grootste beurzen wereldwijd en doet hiermee ook zijn intrede in de wereld van cryptocurrencies.

Bakkt heeft de lancering van het platform uitgesteld van 12 december 2018 tot tenminste 24 januari 2019. Naar eigen zeggen doordat er veel animo is om van start te gaan en dat het meer werk dan verwacht is om alle stukjes op de juiste plaats te krijgen. Al zal de huidige bearmarkt mogelijk ook een rol spelen in de beslissing om het platform uit te stellen.

Wat het platform van Bakkt bruikbaar maakt is dat zij dagelijks gesettelde Bitcoin futures gaan aanbieden. Dit zorgt ervoor dat consumenten en bedrijven op een veilige en gereguleerde manier gebruik kunnen gaan maken van Bitcoin. Bakkt zal vanaf het begin samen gaan werken met Microsoft, Starbucks en The Boston Consulting Group.

Naast de lancering van Bakkt zal VanEck in samenwerking met Nasdaq in het eerste kwartaal van 2019 Bitcoin futures gaan uitrollen. Net als Bakkt hebben Nasdaq/VanEck het doel om transparante, gereguleerde en veilige markten voor digital assets te ontwikkelen. Een positieve ontwikkeling die naar de mening van BlockBay Capital zal leiden tot minder koersmanipulatie.

Tot slot

Er breken spannende maanden aan in de cryptocurrency markt. De ontwikkelingen aan met name de institutionele kant laten dat toekomstige (mogelijke) koersstijgingen net als in het verleden zullen ontstaan door de instroom van nieuw geld. De verwachte infrastructuur van Bakkt en Nasdaq zullen investeerders de mogelijkheid geven om op een betrouwbare manier te investeren in cryptocurrency/blockchain.

De koers van Bitcoin liet in het verleden een verband liet zien met het aantal Nederlandse zoekopdrachten naar Bitcoin in Google. Hier valt op dat er momenteel een niveau is bereikt die voor het laatst in februari 2018 werd gehaald.

Bitcoin google trends

Volgens Lao Ge, een Chinese investeerder in Bitcoin en cryptocurrency is het goed mogelijk dat Bitcoin met nog een paar duizend dollar daalt. Daar tegenover staat dat Bitcoin in theorie onbeperkt kan stijgen. De upside is daarmee momenteel vele malen groter dan de downside. Hoe langer de crypto markt down blijft, des te explosiever zal de stijging omhoog zijn aldus Lao Ge.

 


 

Als eerste de Insights van BlockBay Capital ontvangen?