Bitcoin is in de afgelopen periode erg hard gestegen. Na het bereiken van de bodem rond half december 2018 op $3.200 is Bitcoin gestegen met +175% tot een voorlopige hoogtepunt op ca. $8.800 (27 mei 2019).
De Bitcoin koers is in mei inmiddels opgelopen van $5.400 tot $8.600. Het lijkt er sterk op dat Bitcoin de beste maand sinds november 2017 gaat hebben.
Er zijn een drietal oorzaken aan te wijzen die de stijging van de afgelopen periode gedeeltelijk verklaren. Naast een toenemende vraag en een afnemend aanbod zijn er de laatste tijd interessante macro-economische ontwikkelingen.
1) Toenemende interesse van grotere investeerders en banken
In de afgelopen periode is het animo onder grotere investeerders toegenomen. Het dagelijks handelsvolume van de Bitcoin CME Futures is hard gestegen en ligt op sommige dagen ruim boven de $1 miljard. Futures geven institutionele investeerders binnen een gereguleerde omgeving eenvoudig toegang tot de markt. De prijzen van Bitcoin Futures zijn sinds kort in contango. Dit houdt in dat toekomstige prijzen van de Bitcoin futures hoger liggen dan de huidig prijs, de markt prijst hiermee een prijsstijging in. In de bearmarkt waren de prijzen van toekomstige futures lager (backwardation). Dit werd voornamelijk veroorzaakt doordat miners en overige investeerders posities afdekten.
2) Minder gedwongen Bitcoin verkopen
Tijdens de Bitcoin bearmarkt zijn er grote partijen die Bitcoin in het vierde kwartaal van 2018 noodgedwongen hebben moeten verkopen. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze partijen actief zijn in mining doordat er transacties in deze Bitcoin wallets is gedetecteerd. Op deze wallets (die sinds 2010/2011 actief waren) stonden nieuwe Bitcoins die door de miners destijds zijn verkrijgen als vergoeding voor het leveren van de rekenkracht. De kosten voor miners (elektriciteit en aanschaf hardware) zijn in lokale valuta, deze kosten zijn opgelopen waardoor er noodgedwongen Bitcoin moest worden verkocht. Consequentie van deze relatief grote verkoopdruk was logischerwijs een verdere daling van Bitcoin koers.
3) Politieke en economische motieven
Het laatste deel van de Bitcoin stijging (van $6.000 tot $8.000) is mogelijk veroorzaakt door diverse politieke en economische spanningen. Zo is te zien dat de interesse in Bitcoin in landen als Argentinië en Brazilië is toegenomen doordat de lokale munt (Argentijnse Peso en Braziliaanse Real) is verzwakt. Wanneer Bitcoin nu uitgedrukt in Argentijnse Peso dan is de huidige omgerekende koers (met een Bitcoin koers van $8.800) zelfs hoger dan begin 2018 toen Bitcoin op $19.500 stond. Voor Argentijnen staat Bitcoin daarmee al op het hoogste punt ooit. Lokale consumenten en investeerders gebruiken Bitcoin als hedge tegen de lokale valuta.
Bitcoin koers in Argentijnse Peso (januari 2017 t/m mei 2019)
Daarnaast is er nog steeds de dreiging van een Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. Het opleggen van verschillende import en exporttarieven zorgt er mogelijk voor dat deze tarieven worden ontwijkt door gedeeltelijke betaling in Bitcoin. Dit wordt bevestigd door diverse handelaren, er is geen officiële data beschikbaar waardoor dit kritisch bekeken moet worden.