Vooruitblik 2019

Vooruitblik 2019
by

Nu het jaar is afgesloten is het een mooi moment om de balans van het afgelopen jaar op te maken en vooruit te kijken.

Het is een extreem slecht jaar geworden met als eindresultaat een negatief rendement van -78% in 2018. Historisch gezien is er eerder één jaar geweest die eveneens extreem slecht was voor Bitcoin (2014). Na het slechte jaar 2014 volgde een periode van relatief consistente groei die tot en met de zomer van 2017 voornamelijk werd gedreven door technologische vooruitgang en de introductie van nieuwe cryptomunten. Koersstijgingen sinds 2017 zijn gedreven door speculatie van met name de retail belegger.

Een vergelijkbaar scenario als in de periode 2014-2017 is goed mogelijk. Hiervoor is het op korte termijn belangrijk dat er een succesvolle lancering van institutionele investeringsproducten, positieve uitkomst Ethereum upgrade en innovatie in blockchain/crypto initiatieven

Historische koersen en rendementen van Bitcoin

De rendementen van Bitcoin sinds de start en de laagste koers van het betreffende jaar laten een interessante ontwikkeling zien.

Ontwikkeling bitcoin koers

Met name de laagste koers is interessant doordat deze de groei van een bodemprijs laat zien. De koers is in feite zo laag dat niemand er aan denkt om tegen deze koers te verkopen. In 2014 zouden er genoeg verkopers zijn voor $500, in 2018 zijn er geen verkopers te vinden die Bitcoin voor $3.000 verkopen. Het onderliggende fundament wordt sterker.

Scenario 2014-2017

Vooruitkijkend behoort een vergelijkbaar scenario als de jaren 2014-2017 tot de mogelijkheden. Ondanks de extreme koersdaling zijn er in het afgelopen jaar positieve ontwikkelingen bij met name Bitcoin te zien. Denk hierbij aan toenemende institutionele adoptie, toename van de rekenkracht (en daarmee de veiligheid van het netwerk), stijging van unieke adressen, verlaging van de transactiekosten en de ontwikkeling van het Lightning netwerk. Deze (en andere) technologische ontwikkelingen dienen te worden voortgezet in de komende jaren om daadwerkelijk een significante impact te hebben.

De focus van investeerders zal op korte termijn liggen op ontwikkelingen in Q1 2019 (lancering van Bakkt, ETF uitspraak, upgrade van Ethereum). Op langere termijn zullen de ontwikkelingen van de algemene blockchain trend en specifiek de technologische ontwikkelingen binnen de (grote) blockchain protocols moeten doorgaan om de langere termijn trend van waardecreatie door te zetten.

Vroeg of laat zullen de koersen mee moeten bewegen.

 


 

Als eerste de Insights van BlockBay Capital ontvangen?