Vermogensbeheer Robeco – Bitcoin kan als digitaal goud een rol spelen in een gespreide portefeuille

Vermogensbeheer Robeco – Bitcoin kan als digitaal goud een rol spelen in een gespreide portefeuille
by

Robeco ziet als één van de Nederlandse traditionele vermogensbeheerders een kleine rol weggelegd voor Bitcoin in beleggingsportefeuilles. Dit doordat de extreme eigenschappen van Bitcoin onderscheidend zijn ten opzichte van de traditionele beleggingen (zoals aandelen en obligaties). 

Robeco geeft aan dat het voor de vermogensbeheerder de afgelopen maanden duidelijker is geworden wat Bitcoin precies is, namelijk een store of value vergelijkbaar in de vorm van digitaal goud. Als ondersteuning wordt hierbij aangegeven dat de voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank (Jerome Powell) eerder heeft aangegeven dat Bitcoin meer overeenkomsten vertoond met goud dan met de US Dollar. Robeco geeft hierbij aan dat net als goud, Bitcoin schaars en duurzaam is. Daarnaast is Bitcoin makkelijk te verplaatsen, eenvoudig om transacties mee te doen en kan het geprogrammeerd worden.

Hoeveel Bitcoin in de portefeuille?

Robeco heeft verder gekeken naar de totale omvang van diverse beleggingscategorieën (aandelen, private equity, vastgoed en diverse obligaties). Een portefeuille die in al deze categorieën belegd komt uit op een gewicht van 0,6% van het totaal. Hierbij is uitgegaan dat Bitcoin een marktkapitalisatie heeft van $1.000 miljard (maart 2021).

Diverse modellen laten zien dat de optimale allocatie naar Bitcoin 2,5% is. In dat geval zorgt Bitcoin voor 15% van de volatiliteit van de portefeuille. Hierdoor geeft de vermogensbeheerder aan dat een gewicht van 1% beter is voor het portefeuille beheer (zoals het herbalanceren).

Robeco rapport (in het Engels): Bitcoin as digital gold – a multi-asset perspective