De portefeuilles hebben in december een positief rendement behaald. Het jaar 2020 is afgesloten met rendementen per portefeuille tussen de +200% en +250%. 2020 was natuurlijk het eerste jaar van de (economische) coronacrisis. Ten tijde van de start van de uitbraak van het coronavirus stond Bitcoin onder de $5.000 (maart 2020), het jaar 2020 eindigde Bitcoin op een all-time high van $29.000.
Tussendoor was er sprake van de Bitcoin halving (mei 2020) die ervoor zorgde dat het aantal uitgegeven nieuwe Bitcoin per gemiddeld 10 minuten halveerde van 12,5 naar 6,25. De coronacrisis heeft er daarnaast voor gezorgd dat centrale banken meer en meer kijken naar het uitgeven van digitaal geld, een en ander is destijds ingezet door het Libra project van Facebook. Tot slot is 2020 ook het jaar geweest waarin er sprake is geweest van toenemende interesse onder professionele beleggers en bedrijven. Bekendste voorbeeld is het beursgenoteerde Amerikaanse bedrijf Microstrategy. In 2020 hebben zij een deel van hun liquiditeiten ingezet om Bitcoin te kopen. In 2020 hebben zij voor $1,125 miljard aan Bitcoin gekocht, dit is gebeurd tegen een gemiddelde prijs van $16.000 per stuk (totaal heeft Microstrategy 70.470 Bitcoin). Een en ander verklaard waarom de beurskoers van Microstrategy in 2020 is gestegen met +230%.
2021 – vooruitkijkend
De koersstijging van Bitcoin is imposant, historisch gezien is het goed mogelijk dat we pas aan het begin staan van verdere stijgingen. Belangrijk is wel dat eventuele verdere stijgingen gepaard zullen gaan met relatief grote dalingen. Momenteel is er dusdanig veel animo onder grotere investeerders in Bitcoin dat elke daling wordt aangegrepen als koopmoment. Voor verdere koersstijgingen is een hoge vraag naar Bitcoin een vereiste. Deze vraag komt mogelijk van een aantal grotere (beursgenoteerde) bedrijven die het voorbeeld van Microstrategy zullen volgen.
De verwachtingen zijn dat er in 2021 een toenemende interesse gaat zijn in crypto en Bitcoin. Dit kunnen bedrijven als PayPal zijn, maar ook banken of grote Tech bedrijven (Facebook, Apple, Microsoft). Daarnaast zullen ook centrale banken verder gaan met de ontwikkeling van een digitale munt. China is hierin het bekendste voorbeeld. De toezichthouders zullen zich ook in toenemende mate gaan bezighouden met crypto. Dit zal nodig zijn om van het negatieve imago ten aanzien van witwassen en fraude door middel van Bitcoin en crypto af te komen. Al is hierbij wel de verwachting dat toezichthouders een voorkeur hebben voor een digitale munt die is uitgegeven door een centrale bank dan voor een pseudonieme cryptomunt als de Bitcoin. De ontwikkelingen hierin zijn al duidelijk zichtbaar. Zo heeft in december de Amerikaanse toezichthouder SEC een aanklacht ingediend tegen XRP (Ripple) wegens de mogelijke verkoop van $1,3 miljard aan illegale effecten. De koers van XRP stortte als gevolg hiervan in december in met -68%.
De Bitcoin dominantie is door koersstijgingen de afgelopen periode verder opgelopen tot ca. 70%. Dit betekent dat Bitcoin 70% uitmaakt van de totale marktkapitalisatie (waarde) van alle cryptomunten. Het wordt interessant om te zien of er in 2021 een verdere doorstroom is van Bitcoin naar bijv. Ethereum of overige projecten. Het is voor nieuwe investeerders in Bitcoin relatief eenvoudig om de aangekochte Bitcoins verder te investeren, simpelweg doordat er vertrouwen is opgebouwd nadat er een beslissing is genomen om US Dollar of euro te verkopen voor Bitcoin. De toenemende interesse van grotere investeerders versus verdere technologische ontwikkeling van overige cryptomunten zorgt ervoor dat het advies blijft om gespreid te investeren door middel van een crypto portefeuille.