Waarde bepalen van Bitcoin is lastig omdat Bitcoin niet wordt ondersteund door een ‘asset’, wat wel het geval is bij een aandeel of obligatie. Hiermee lijkt Bitcoin op goud en op fiduciair geld (zoals de Euro, de US Dollar en de Japanse Yen).
Bitcoin heeft geen fundamentele waarde en is een bubbel. Is een vaak gehoord punt dat wordt gemaakt.
Feit is dat Bitcoin (en andere cryptocurrencies) extreem volatiel zijn, echter nemen investeringen in cryptocurrencies nog steeds toe. Zit iedereen er dan naast?
Vijf onderzoekers, waaronder hoogleraar Finance aan de Vrije Universiteit Amsterdam Albert Menkveld, hebben gekeken naar de transactiewaarde van Bitcoin en er een wetenschappelijke paper over geschreven: Equilibrium Bitcoin Pricing. Het bezitten van Bitcoins zorgt ervoor dat je (mogelijk) kan consumeren, aan de andere kant is het nodig om Bitcoins weer om te zetten in (bijvoorbeeld) euro. Het gebouwde model onderzoekt dan ook de volgende stellingen:
- Het vereiste rendement van Bitcoin is lager wanneer er meer goederen en diensten gekocht van kunnen worden (breder geaccepteerd als betalingsmiddel)
- Het vereiste rendement van Bitcoin is hoger wanneer de kosten om Bitcoin om te wisselen naar fiduciair geld ook hoger zijn
Het model laat zien dat het vereiste rendement van Bitcoin inderdaad hoger was in het begin van Bitcoin (rond 2010 en 2011) omdat het moeilijk was om Bitcoin om te wisselen naar fiduciair geld en dat het vereiste rendement hoger was aan het einde van 2017 doordat deze destijds hoger waren als gevolg van hoge transactiekosten.