BlockBay Capital portefeuille update september 2023

BlockBay Capital portefeuille update september 2023
by

De BlockWealth portefeuilles hebben in september een positief rendement van ca. +6% behaald.

Andere beleggingscategorieën (zoals aandelen) deden het afgelopen maand een stuk minder. De Nasdaq en de S&P 500 daalden met respectievelijk -6% en -5%. Door een verder gestegen rente hadden ook obligaties het zwaar in september. Langer lopende obligaties behaalde een negatief rendement van -5%.

Het verhaal van de afgelopen weken is de verder opgelopen rente. De Amerikaanse 10 jaars rente is immers sinds het begin van de coronacrisis gestegen van 0,7% naar inmiddels 4,8%. Dit is de hoogste stand sinds de financiële crisis van 2007/2008. De gestegen rente gaat voor enorme uitdagingen zorgen in onder andere de Verenigde Staten. De Amerikanen dienen $7.600 miljard aan schuld in het komende jaar opnieuw te financieren. Na jaren van lage rente zal dit nu gaan tegen de hogere nieuwe rente waardoor de rentelasten van de Amerikaanse overheid fors zullen stijgen. De rentelasten worden uiteindelijk betaald door belastingbetalers, hierdoor zal er minder geld overblijven voor bijvoorbeeld zorg, sociale zekerheid, infrastructuur en onderwijs. Ook de Amerikaanse schuld is sinds de opheffing van het Amerikaanse schuldenplafond aan een enorme opmars bezig. In 4 maanden tijd is de totale Amerikaanse schuld van $31.400 miljard met zo’n 7% gestegen naar $33.442 miljard. Wat eveneens opvalt is dat de schuld recent met maar liefst $275 miljard in één dag is gestegen als gevolg van een toenemend begrotingstekort.

De hoge inflatie in combinatie met de extreem gestegen rente en een lage economische groei zorgen ervoor dat het financiële systeem in de komende periode voor de grootste uitdaging staat sinds de financiële crisis. Het vertrouwen in centrale banken en overheden gaat getest worden. De enorme Amerikaanse schuld wordt gedragen door de grootste economie ter wereld. In het verleden was de economie in staat om dergelijke schulden te absorberen en konden begrotingstekorten makkelijk worden gefinancierd. Als gevolg van toenemende uitgaven in zorg, defensie en immigratie is de verwachting dat het jaarlijkse begrotingstekort in de komende jaren verder gaat toenemen. Dit zorgt weer voor een verdere toename van de schuld.

Op het gebied van cryptovaluta waren er in de afgelopen maand weinig nieuwe interessante ontwikkelingen. Het blijft wachten op de formele goedkeuring van de Bitcoin ETF. De verwachting is dat dit maximaal nog zo’n 3 tot 6 maanden kan duren. Nadat de Amerikaanse toezichthouder SEC een rechtszaak van Grayscale heeft verloren zijn de argumenten om een Bitcoin ETF (met name marktmisbruik) op. Daarnaast speelt dat de Bitcoin ETF voor de cryptoindustrie van groot belang is, echter is het voor de SEC niet meer dan een onderdeel van lopende zaken.

Bitcoin en cryptovaluta zijn voor de komende periode interessant voor investeerders die erin geloven dat er als gevolg van recente en verwachte ontwikkelingen kapitaal zal stromen naar Bitcoin en cryptovaluta. De huidige totale marktkapitalisatie van bitcoin en cryptovaluta van $1.100 miljard valt nog steeds in het niet bij de marktkapitalisatie van bijv. een Apple ($2.700 miljard), wat nog steeds laat zien hoe klein de cryptomarkt is. De ingebouwde schaarste van Bitcoin in combinatie met het toenemend aantal (lange termijn) investeerders heeft in het verleden onder de juiste omstandigheden voor extreme positieve rendementen gezorgd. Dit scenario is en blijft reëel in de komende periode, zeker met de aanstaande goedkeuring van de Bitcoin ETF wat in het meest waarschijnlijke scenario voor miljarden aan nieuwe instroom zal zorgen.