De BlockWealth portefeuilles hebben in mei een negatief rendement van tussen de -25% en -28% behaald.
Sinds november 2021 ligt de cryptomarkt er niet goed bij. Afgelopen maand was extreem door de implosie van het ecosysteem van Luna.
Naast de cryptomunt Terra bestaat het ecosysteem van Luna uit de algoritmische stablecoin UST. De stablecoin UST groeide in het afgelopen jaar tot een marktkapitalisatie van $19 miljard als gevolg van een toegenomen populariteit. Investeerders hadden de mogelijkheid om 19,5% rente (in UST) te krijgen. Hierdoor nam het aantal stortingen toe als gevolg van investeerders die euro’s en US Dollars inwisselde voor UST om op deze manier de hoge rente te krijgen. De koppeling van UST met 1$ werkt door middel van de cryptomunt Terra. Zodra UST onder de 1$ duikt, worden er Terra’s verkocht en UST aangekocht om zo de koers van UST door de toegenomen vraag weer op 1$ te krijgen. Dit systeem werkte tot 5 mei. Op dat moment verloor UST zijn koppeling met 1$, pogingen om de koers te herstellen door het verkopen van o.a. Terra en Bitcoin mislukte in deze extreme omstandigheden. Als gevolg van het mechanisme daalde de koers van Terra in enkele dagen van $85 naar $0,0001 door een extreme inflatie (toename van het aantal Terra in omloop). UST daalde van $1 naar $0,10. Uiteindelijk is het Luna ecosysteem (met een totale marktkapitalisatie van $65 miljard) in enkele dagen compleet vervaagd, met als gevolg een rendement van -100%. Eind mei is de Terra 2.0 blockchain gelanceerd, waarbij investeerders een beperkt aantal nieuwe Terra cryptomunten hebben gekregen. De ‘oude’ Terra blockchain is getransformeerd naar ‘Terra Classic’. In de rapportage van deze maand staan beide cryptomunten opgenomen.
De val van Terra heeft ook impact gehad op de rest van de cryptomarkt. Bitcoin daalde begin mei met -30% tot de voorlopige bodem van $26.800 op 12 mei. Ethereum daalde in dezelfde periode met -40% en herstelt sindsdien minder in vergelijking met Bitcoin. De totale marktkapitalisatie van crypto staat nu op $1,3 miljard, een daling van -67% vanaf de top van $3 miljard in november 2021. De volatiliteit van de cryptomarkt is in het afgelopen half jaar neerwaarts geweest. Een kenmerk van volatiliteit is dat de koers ook snel de andere kant op kan bewegen. Meevallers zijn hiervoor echter noodzakelijk, deze zouden eventueel kunnen komen van de macro-economische vooruitzichten. Momenteel zijn deze negatief als gevolg van de hoge inflatie, renteverhogingen, monetaire verkrapping, hogere prijzen voor grondstoffen en Chinese Covid-problemen. In vergelijking met overige beleggingen zijn cryptomunten mede door deze macro-economische ontwikkelingen hard afgestraft, meevallers kunnen zorgen voor een snel herstel van cryptoprijzen.