BlockBay Capital portefeuille update maart 2023

BlockBay Capital portefeuille update maart 2023
by

De BlockWealth portefeuilles hebben in maart een positief rendement van +10% behaald.

Het positieve rendement van de portefeuille wordt grotendeels veroorzaakt door de verdere stijging van Bitcoin ($23.000 naar $28.000) en van Ethereum ($1.600 naar $1.800). Overige cryptomunten behaalden voornamelijk een negatief rendement. Het rendement van Bitcoin over het eerste kwartaal van 2022 is uitgekomen op +70%, waarmee het afgelopen kwartaal het beste kwartaal in de afgelopen twee jaar was.

Verder stond maart in het teken van bankenonrust met het omvallen van Silicon Valley Bank. Silicon Valley Bank is een Amerikaanse bank die was gericht op techbedrijven en de bank is uiteindelijk in de problemen gekomen door een bankrun en daaropvolgende financiële onrust. Rekeninghouders bij de Silicon Valley Bank waren bij een faillissement in eerste instantie gedekt tot een bedrag van $250.000, op een later moment zijn alle tegoeden gedekt door de Amerikaanse centrale bank waarmee de rust enigszins was teruggekeerd. Later kwam Credit Suisse in de problemen en werd de Zwitserse bank gered door zijn grootste concurrent (UBS). Deze onrust heeft ervoor gezorgd dat de verwachtingen zijn toegenomen dat centrale banken het verkrappende beleid en verdere rentestijgingen los zullen laten. De renteverwachtingen zijn omlaag bijgesteld waarbij de piek in zicht is, dit is voor risicovollere investeringen als cryptovaluta goed nieuws. Bitcoin profiteerde extra van de onrust bij banken doordat het weer een stuk duidelijker is dat tegoeden bij banken in feite onverzekerde leningen zijn aan instituten die risico’s nemen met het geld van rekeninghouders. De toenemende digitalisering zorgt ervoor dat de kans op een bankrun toeneemt, het is mede door digitalisering in real time mogelijk om geld weg te boeken van de ene bank naar de andere bank.

April staat in het teken staan van de Shanghai upgrade van Ethereum. Deze update staat gepland rond 12 april en is de laatste stap in de transitie van het energie intensieve proof-of-work mechanisme naar een efficiënt proof-of-stake mechanisme. Daarnaast blijven de ogen gericht op de renteontwikkelingen, de hard gestegen rente heeft er mede voor gezorgd dat 2022 een slecht jaar was voor cryptovaluta. Inmiddels zijn de verwachtingen dat de rente aan het eind van dit jaar voor het eerst wordt verlaagd, al heeft de bankencrisis van maart laten zien dat de verwachtingen snel kunnen omslaan. Cryptobank Silvergate was eind 2022 in de problemen gekomen, de beschikbare liquiditeit in de cryptomarkt is nog steeds niet volledig hersteld. In zijn algemeenheid betekent een lagere liquiditeit een hogere volatiliteit, waarmee eventuele grote prijsstijgingen of prijsdalingen waarschijnlijker zijn. De toenemende regulering en druk vanuit toezichthouders leiden al tot de verdere opkomst van DeFi platformen waarmee cryptovaluta nog interessanter wordt in de komende jaren.