De BlockWealth portefeuilles hebben in maart een positief rendement van +10% behaald.
Afgelopen maand stond in het teken van licht herstel op wereldwijde financiële markten. De grootste spanningen ten aanzien van de Russische invasie van Oekraïne lijken te zijn verdwijnen. De gevolgen zijn echter nog steeds zichtbaar in met name hogere olie- en gasprijzen. Mede als gevolg van economische sancties tegen Rusland zijn de prijzen voor grondstoffen extreem opgelopen. Dit heeft voor Nederland geresulteerd in een jaarlijkse inflatie van 11,9%! De inflatiecijfers benadrukken verder dat het ongelimiteerd bijdrukken van geld door centrale banken niet zonder consequenties is geweest. Met name spaarders zijn de dupe van deze extreme waardevermindering van bijvoorbeeld de euro of US dollar.
Kijkend naar de posities in de portefeuille is Terra dit jaar de positieve uitschieter. Het project richt zich op het bieden van prijsstabiliteit voor cryptomunten. Dit gaat door middel van de aan Terra gelieerde stablecoin UST. Een stablecoin is een munt waarvan de waarde stabiel is en in dat geval gekoppeld is aan de US Dollar (1 US Dollar = 1 UST). Stablecoins hebben binnen cryptocurrencies een belangrijke functie. Traders gebruiken stablecoins om neutrale positites in te nemen en daarnaast is een stablecoin uiteraard geschikt voor het doen van betalingen. Deze trend zorgt ervoor dat het totale aanbod aan stablecoins in slechts 2 jaar tijd van $8 miljard naar $180 miljard zijn gegroeid. Probleem met stablecoins is dat deze vaak worden uitgegeven door een centrale partij, mede hierdoor zijn er de afgelopen jaren twijfels ontstaan over de dekking van stablecoins. De dekking is uiteraard belangrijk om ervoor te zorgen dat 1 stablecoin gelijk staat aan 1 US dollar. Het vertrouwensprobleem probeert Terra op te lossen door middel van de decentrale stablecoin UST. De stablecoin wordt niet direct gedekt door geld in de kas, maar werkt door middel van een algoritme dat samenwerkt met de cryptomunt Terra om op die wijze de koppeling met de US dollar in stand te houden. Het interessante is dat (naast o.a. MicroStrategy en Tesla) de stichting achter Terra in de afgelopen weken voor $1,5 miljard aan Bitcoin heeft gekocht, dit ter ondersteuning van het algoritme. Het doel is uiteindelijk om $10 miljard aan Bitcoin aan te schaffen zodat de kansen op succes voor de stablecoin toenemen. Data analyse laat zien dat de stichting op dagen van met name koersdalingen een aantal duizend Bitcoin opkoopt. Dit zorgt ook weer voor een verdere bodem van Bitcoin. De vraag in de markt naar Bitcoin neemt toe op het moment dat de munt onder de $40.000 duikt, mede doordat er grotere partijen zoals Terra actief zijn.
De totale marktkapitalisatie van cryptomunten is inmiddels weer boven de $2 miljard uitgekomen. De voorlopige top staat nog steeds op $2,9 miljard (november 2021) en de voorlopige bodem op $1,6 miljard (februari 2022 en maart 2022). De vooruitzichten blijven onzeker, met name doordat de economische cijfers op historische (en niet eerder vertoonde) niveaus staan. De inflatie is extreem hoog, de werkloosheid laag, de balans van centrale banken staan op historische hoogtepunten en rentes staan (nog steeds) historisch laag. De bal ligt nu bij centrale banken, het snel verhogen van rentes kan ervoor zorgen dat de economie in een recessies komt. Anderzijds zorgt de hoge inflatie in combinatie met een lage rente voor een extreme vermindering aan koopkracht. Het is een extreem complex vraagstuk voor centrale bankiers en politici. Anderzijds zorgt Bitcoin (door de vooraf vastgestelde technologie) voor een neutrale optie voor marktdeelnemers (waaronder meer en meer grotere bedrijven en overheden). Recent is de 19 miljoenste Bitcoin ontstaan, er zijn er nog slechts 2 miljoen te gaan totdat de taart letterlijk is verdeeld. Het is extreem interessant om te volgen hoe met name Bitcoin gaat presteren in deze historische omgeving, wordt ongetwijfeld vervolgd.