BlockBay Capital portefeuille update maart 2021

BlockBay Capital portefeuille update maart 2021
by

De portefeuilles hebben in februari een positief rendement van tussen de +26%-33% behaald.

Het eerste kwartaal van 2021 was misschien wel het beste kwartaal ooit voor cryptocurrencies. Naast koersstijgingen zijn er dusdanige onderliggende ontwikkelingen die naar de toekomst toe positief kunnen uitpakken. 

Zo is er de opkomst van digitale kunst, die dankzij cryptografie in de vorm van een NFT (non-fungible token) snel volwassen wordt en mainstream is gegaan. Vanuit de institutionele en zakelijke wereld was er ook positief nieuws. Het meest opvallende feit in het eerste kwartaal was dat Tesla $1,5 miljard Bitcoin heeft aangeschaft gevolgd door de mogelijkheid om een elektrische auto direct af te rekenen met Bitcoin.

Naast de toenemende institutionele interesse is er ook onder particuliere investeerders hernieuwde aandacht voor cryptomunten. Wat hierin opvalt zijn gelijkenissen met 2017, waarbij velen het doel hebben om snel veel geld te verdienen door met relatief kleine bedragen te speculeren. In de praktijk zien wij dat er onder de retail investeerders een grote groep zit die zeer risicovolle posities innemen in slim aangeboden cryptomunten, helaas loopt dit vaak af met een kater. De portefeuilles van BlockBay Capital zijn gebouwd voor de langere termijn waarbij het verwachte rendement moet matchen met het genomen risico. Een lange termijn rendement van 40% à 50% per jaar blijft nog steeds het doel. Verminderde toekomstige interesse vanuit retail beleggers kan in de komende maanden mogelijk leiden tot een dip. In tegenstelling tot 4 jaar geleden zijn er naast toenemende interesse vanuit de institutionele en zakelijke wereld ook echte use cases (zoals NFTs) op de blockchain ontwikkeld.

Het is daarnaast een jaar geleden dat er weer een wereldwijde crisis is ontstaan als gevolg van de corona uitbraken. Tijdens de vorige (financiële) crisis in 2007 is Bitcoin geboren, tijdens deze nieuwe crisis is Bitcoin opgegroeid en is een asset geworden met een marktkapitalisatie van $1.000 miljard +. Dit zorgt er ook voor dat traditionele banken en investeerders (in tegenstelling tot 4 jaar geleden) mogelijkheden zien om de deur voorzichtig open te zetten voor investeringen in met name Bitcoin. Deze ontwikkelingen gaan wat sneller in de Verenigde Staten vergeleken met Europa.

Centrale banken hebben wereldwijd nieuwe stimuleringsmaatregelen aangekondigd om de economie verder op gang te trekken. De inflatieverwachtingen gaan langzaam omhoog en de doelstelling van jaarlijks 2% is peanuts in vergelijking met het toenemend aantal euro’s en dollars in omloop. Opvallend gegeven is dat inflatie wordt gemeten door te kijken naar consumentenprijzen (CPI index) waarbij de echte inflatie zit in assets met schaarste (zogenoemde asset inflatie). In de praktijk is dit te zien door stijgende huizenprijzen en beurzen op een all-time high. Assets met een bepaalde schaarste hebben een goed vooruitzicht in de huidige monetaire omgeving waarbij er zeker geen schaarste zit in het aantal euro’s en dollars.