BlockBay Capital portefeuille update juni 2023

BlockBay Capital portefeuille update juni 2023
by

De BlockWealth portefeuilles hebben in juni een positief rendement van ca. 2% behaald.

Het positieve rendement komt grotendeels door een goede maand voor Bitcoin (+10%). De cryptomunt profiteerde van hernieuwde aanvragen voor een ETF bij de Amerikaanse toezichthouder (SEC). BlackRock diende als eerste een nieuwe aanvraag in, hierna volgde andere traditionele grotere investeerders zoals Invesco en WisdomTree. Hierna kondigde drie grote Amerikaanse financiële instellingen (Citadel, Fidelity en Schwab) de lancering van een nieuwe cryptobeurs aan die gericht is op grotere beleggers. Traditionele institutionele investeerders lijken hierdoor hernieuwde interesse te krijgen in specifiek Bitcoin. De ETF applicaties zijn later na feedback van de toezichthouder nog aangepast. Dit duidt erop dat de toezichthouder meedenkt en dat er 10 jaar na de eerste aanvraag voor een Bitcoin ETF een reële kans op goedkeuring is.

Kleinere cryptomunten hadden een moeilijke maand. Na de aankondiging van diverse rechtszaken vanuit de Amerikaanse toezichthouder SEC tegen Binance en Coinbase daalde de meeste kleinere cryptomunten tussen de 20% en 30%. De nieuwe aanvragen voor een Bitcoin ETF zorgde er daarnaast voor dat kapitaal van kleinere cryptomunten richting Bitcoin vloeide, het positieve rendement van Bitcoin werd hiermee versterkt. De dominantie van Bitcoin (uitgedrukt in marktkapitalisatie van Bitcoin tegenover alle andere cryptomunten) zit in een stijgende trend. Eind 2022 was deze nog 40%, in mei 46% en eind juni zelfs 50%.

Bitcoin heeft uiteindelijk in het eerste halfjaar van 2023 een positief rendement van +81% behaald, Ethereum deed het met een rendement van +59% iets minder. Ook de Nasdaq 100 (+38%) heeft een goed eerste halfjaar gedraaid, net zoals de Amerikaanse beurs (S&P 500, +16%). Voor beide indices geldt dat deze weer richting de all-time high van gaan eind 2021. Het belangrijkste verschil is dat de beleidsrente van de Fed destijds op 0% stond en nu op 5%. Centrale banken zijn tot op heden stug met betrekking tot het afgeven van signalen die duiden op toekomstige renteverlagingen, iets wat de markt overigens wel verwacht. De toenemende schulden en hoge rente maken dat centrale banken het lastig gaat krijgen waarbij de kans op fouten en daarmee economische tegenspoed groot is. In tegenstelling tot andere beleggingen (aandelen, obligaties en vastgoed) is er geen directe koppeling tussen rentetarieven en cryptovaluta. Bitcoin kan (net als goud en grondstoffen) grotendeels vrij en onafhankelijk verhandeld worden waardoor de impact van een falend beleid van centrale banken in theorie beperkt zal zijn voor Bitcoin. Diverse schandalen (bijv. omvallen van FTX en Celsius) hebben ervoor gezorgd dat cryptomunten hard zijn gedaald in dezelfde periode dat de rentes hard zijn gestegen. De correlatie met aandelen was mede hierdoor hoog, de afgelopen periode is te zien dat de correlatie met niet alleen de Nasdaq 100 maar ook met de S&P 500 voor het eerst sinds 2021 neutraal is geworden. Vanuit een portefeuilleperspectief zullen cryptovaluta net als in de eerste helft van 2023 ook in de komende periode weer waarde moeten gaan toevoegen.

Het beleid van centrale banken zal mogelijk zorgen voor een toenemende interesse van investeerders in cryptovaluta. Daarnaast zijn de ontwikkelingen vanuit de grote traditionele financiële partijen zoals BlackRock interessant om te volgen. Zeker gezien het track record en de kennis die zij hebben op het gebied wet- en regelgeving, iets wat een uitdaging blijft bij cryptovaluta. BlackRock is met een beheerd vermogen van $9.000 miljard verspreid over o.a. aandelen en obligaties de grootste belegger ter wereld, dat juist zij de partij zijn die als eerste een nieuwe aanvraag heeft gedaan voor een Bitcoin ETF zorgt voor veel optimisme.