BlockBay Capital portefeuille update juni 2021

BlockBay Capital portefeuille update juni 2021
by

De portefeuilles hebben in juni een negatief rendement van tussen de -10% en -15% behaald.

De relatief grote positie in Bitcoin maakt dat het negatieve rendement op portefeuilleniveau enigszins beperkt is gebleven. De koers van Bitcoin aan het einde van het tweede kwartaal (per 30 juni) was $35.000. Hiermee is de koers in vergelijking met het hoogtepunt op 14 april ($64.000) ruim 45% gedaald. Sinds half mei beweegt de koers van Bitcoin zich tussen de $30.000 en $40.000 per stuk.

Cryptomarkten (en met name Bitcoin) hebben last gehad van hernieuwde zorgen over het energieverbruik van Bitcoin en regulering. De zorgen over het energieverbruik zijn gevoed door Elon Musk en versterkt door het Chinese verbod op mining. Het verbod heeft een significante impact op de rekenkracht van het Bitcoin netwerk, inmiddels is circa 50% van de (uit China afkomstige) rekenkracht offline gegaan. Een groot deel van de miners zal fysiek worden overgeplaatst naar andere landen met een relatief gunstige energieprijs zoals Kazachstan en de Verenigde Staten. Het is daarmee goed mogelijk dat de dip in rekenkracht (en daarmee de veiligheid van het netwerk) tijdelijk van aard is. Dit betekent tegelijkertijd dat er minder Chinese invloeden zitten in Bitcoin, op de lange termijn zal minder Chinese centralisatie een mogelijk positief effect zijn.

De recente daling van cryptomarkten (met 50%) maakt dat koersen weer op de lange termijn (stijgende) trend zitten. De meest recente koersstijgingen van Bitcoin zijn in vergelijking met de eerdere sterke periodes voor Bitcoin (2013 & 2017) relatief beperkt gebleven. De huidige macro omgeving (stimulerend monetair beleid, lage rentes en een toenemende inflatie) is nog steeds positief voor ‘harde’ assets. Harde assets kunnen (in tegenstelling tot geld) niet worden bijgedrukt, denk hierbij aan aandelen, vastgoed, grondstoffen en ook een aantal cryptomunten (zoals Bitcoin). De goede rendementen van deze beleggingscategorieën in de afgelopen periode zijn in ieder geval gedeeltelijk gedreven doordat er flink veel euro’s, dollars en yen’s zijn bijgedrukt door centrale banken.

De komende periode zal wederom volatiel gaan worden. Naast de post-corona ontwikkelingen zijn er toenemende ontwikkelingen binnen centrale banken ten aanzien van het uitbrengen van een eigen digitale munt. Er zijn bij overheden zorgen over crypto’s als alternatief voor het huidige monopolie op geld. Ontwikkelingen met betrekking tot een eigen digitale munt zullen toenemen, dit zal hand in hand gaan met de regulatie op alternatieve cryptomunten (zoals Bitcoin). Een succesvolle uitrol van digitaal geld door centrale banken is in principe alleen mogelijk door gebruik te maken van de huidige blockchains (zoals Ethereum). Toenemend gebruik zal zeker voor investeerders die er vroeg bij zijn positief kunnen uitpakken.