BlockBay Capital portefeuille update juli 2023

BlockBay Capital portefeuille update juli 2023
by

De BlockWealth portefeuilles hebben in juli een negatief rendement van ca. -1% behaald.

Positieve uitschieter over de afgelopen maand was XRP. De Amerikaanse toezichthouder SEC had het moederbedrijf van XRP (Ripple) beschuldigd wegens een ongeautoriseerde verkoop van financiële instrumenten als gevolg van de verkoop van de cryptomunt XRP. Ripple behaalde in de rechtbank een gedeeltelijke overwinning doordat enkel de verkoop aan institutionele partijen een schending van het financieel recht was, dit in tegenstelling tot verkoop van de cryptomunt via reguliere handelsplaatsen. XRP steeg door dit positieve nieuws met +75% om de maand te eindigen met een plus van +47%.

Overig belangrijk nieuws in de afgelopen maand was de officiële lancering van Worldcoin. Worldcoin is een ambitieus project dat mede is opgericht door Sam Altman (CEO van Open AI, het bedrijf achter de populaire AI tool ChatGPT). Worldcoin wil een wereldwijde digitale munt creëren die wordt verstrekt aan gebruikers die hun identiteit laten verifiëren. Dit gebeurd door het afgeven van biometrische data bij één van de Orbs. Een orb is een soort bal waarbij het mogelijk is om de iris van je oog te laten scannen. Gebruikers moeten fysiek langsgaan op één van de locaties om de scan te laten uitvoeren waarna de cryptomunt wordt ontvangen. De lancering van Worldcoin heeft met name in Europa tot vragen geleid met betrekking tot privacy zorgen.

Verder heeft cryptovaluta de afgelopen maand niet kunnen profiteren van het verbeterde sentiment op financiële markten. De Amerikaanse S&P 500 steeg in juli met +3%, de Nasdaq deed het met +4% zelfs iets beter. De dalende inflatie in combinatie met het verwachte naderende einde van de renteverhogingen zorgt voor meer vertrouwen bij traditionele investeerders. Daarnaast zorgt de relatief sterke economie (lage werkloosheid en goede cijfers) voor een verdere toename van het investeerdersvertrouwen. Kijkend over de afgelopen 90 dagen dan doet Bitcoin het met 0% een stuk minder dan wereldwijde aandelenmarkten (ca. +10%). Ondanks de goede prestatie van Bitcoin in het eerste kwartaal van 2023 laat dit wel zien dat de bereidheid om risico te nemen momenteel ligt bij de aandelenmarkt. Dit beeld wordt versterkt doordat de marktkapitalisatie van stablecoins de afgelopen anderhalf jaar aan het afnemen is, een teken dat er geen significant nieuw geld in de cryptomarkten bij is gekomen. Het positieve nieuws van de Bitcoin ETF aanvraag van BlackRock heeft er niet voor gezorgd dat Bitcoin de grens van $30.000 structureel heeft verbroken. De koers van Bitcoin zit momenteel op zo’n 45% van de waarde die de munt had op het hoogtepunt ($68.800), Ethereum doet het met 40% van de waarde zelfs iets minder dan Bitcoin ($4.890). Dit in tegenstelling tot Amerikaanse aandelenmarkten die bijna allemaal nieuwe all-time highs in het zicht hebben. Bitcoin laat anderzijds volwassenheid zien doordat de correlatie neutraal en de volatiliteit laag is en de afgelopen periode, echter blijft de koers achter bij de verwachtingen.

Vooruitkijkend is de beslissing van de SEC met betrekking tot de BlackRock Bitcoin ETF iets om naar uit te kijken. BlackRock heeft een zeer sterk track record van 576 ETF aanvragen bij de SEC, hiervan is er slechts één afgewezen. De SEC heeft de mogelijkheid om de beslissing een aantal keer uit te stellen, op z’n vroegst zal er een beslissing zijn tegen eind augustus en op zijn laatst begin 2024. De Bitcoin ETF zal ervoor zorgen dat de toegang tot Bitcoin voor een groot aantal investeerders een stuk wordt vereenvoudigd, dit is een belangrijk punt zeker gezien de druk van wereldwijde toezichthouders op cryptobeurzen.