BlockBay Capital portefeuille update januari 2021

BlockBay Capital portefeuille update januari 2021
by

De portefeuille hebben in januari een positief rendement van rond de 40% behaald.

Bitcoin is in januari gestart op $29.000 en heeft aan het begin van de tweede week van januari een voorlopige top bereikt van $41.500. Bitcoin eindigde de maand januari op $33.000. De flinke stijging van Bitcoin aan het einde van 2020 is doorgezet door goede rendementen van de meeste overige cryptomunten. Ethereum valt het meeste op met een rendement in januari van +80%.

Januari was vooral de maand van WallStreetBets, het populaire subforum op Reddit. Retail beleggers hebben massaal aandelen van het beursgenoteerde GameStop ingekocht, hierdoor is de koers flink gestegen. Doordat het aandeel één van de meest geshorte aandelen was (met name onder hedgefondsen) is er een gigante ‘short squeeze’ ontstaan doordat deze posities moesten worden afgedekt. Short beleggers hebben hierdoor miljarden verloren. GameStop wordt nu al gebruikt als voorbeeld waarin de (kleine) particuliere belegger het als groep zijnde heeft gewonnen van de grote ‘vijand’ Wall Street. Doordat Bitcoin (en cryptocurrency) volgens een aantal het antwoord is op o.a. Wall Street is de link snel gemaakt. De toenemende interesse onder particulieren voor beleggen en investeren zal daarnaast mogelijk een positief effect hebben op diverse cryptomunten.

De kracht van internet is daarnaast zichtbaar geworden op Bitcoin toen Elon Musk (één van de meest vermogende personen ter wereld) zijn Twitter biografie aanpaste voor #bitcoin. De koers van Bitcoin explodeerde hierdoor in slechts enkele minuten van $32.000 naar $38.000, waarmee de marktkapitalisatie van Bitcoin met $100 miljard toenam.

De goede rendementen van Ethereum zijn te verklaren door de toenemende populariteit van DeFi (Decentralized Finance). Ethereum is de basis en het leidende platform voor dit nieuwe financiële systeem. Een groot nadeel van Ethereum is dat (net als de meeste revolutionaire technologieën in het begin) Ethereum momenteel moeilijk in gebruik, ingewikkeld en applicaties heeft die op het eerste oog niet nuttig lijken. Momenteel zijn de transactieopbrengsten op het Ethereum platform groter dan de opbrengsten op Bitcoin, wat het nut van Ethereum reeds aantoont. Ethereum 2.0 is langverwacht en zal mogelijk op korte termijn van start gaan, de verwachtingen van Ethereum (ten opzichte van Bitcoin) zijn daarom hooggespannen.