BlockBay Capital portefeuille update december 2022

BlockBay Capital portefeuille update december 2022
by

De BlockWealth portefeuilles hebben in december een negatief rendement van rond de -10% behaald. Over geheel 2022 komt het rendement uit tussen -60% en -70%. 

Het jaar 2022 begon voor cryptovaluta direct al slecht als gevolg van een negatief sentiment op de financiële markten wat is ontstaan door de stijgende rente en hoge inflatie. Op macro-economisch gebied kwam daar later in het eerste kwartaal nog de Oekraïne-oorlog bij. De onrust op de cryptomarkten nam daarna nog verder toe door de implosie van het ecosysteem van Luna waarmee er direct zo’n $50 miljard aan waarde verdween en indirect vele honderden miljarden aan marktwaarde verdampte. Hierna kregen de eerste grote cryptobedrijven het lastig. Cryptobank Celsius (met $16 miljard aan klantbezittingen) viel als eerste om. Ook grote investeerders in cryptomunten kwamen de geleden verliezen niet meer boven en vroegen faillissement aan. Na een kort zomers herstel kregen cryptomarkten het opnieuw te verduren door hernieuwde inflatie- en renteangst. Tot slot kwam de ondergang van het grote handelsplatform FTX er ook nog bij waarmee het rampjaar 2022 compleet was.

2023 wordt een extreem belangrijk jaar voor cryptovaluta. In de historie van Bitcoin zijn er nu drie slechte jaren geweest (2014, 2018 en 2022). In 2014 en 2018 zijn deze slechte jaren opgevolgd door drie goede jaren waarin de koers van Bitcoin weer all-time highs liet zien. Deze vier-jarige cyclus valt niet los te zien van het halveringsmechanisme van Bitcoin waarin elke vier jaar de vergoeding in nieuwe Bitcoin aan miners wordt gehalveerd. Dit mechanisme zorgt ervoor dat er uiteindelijk maximaal 21 miljoen Bitcoin in omloop zullen zijn, momenteel staat de teller op 19,25 miljoen Bitcoin. Het aantal Bitcoin wat er nu nog bij komt ten opzichte van de bestaande voorraad is relatief schaars. De volgende halvering staat gepland voor maart 2024, waarbij een positief scenario weer mogelijk kan zijn.

Als crypto iets heeft bewezen in de historie dan is het wel dat het ongunstige tijden kan overleven. De industrie gaat 2023 dan ook in met de kracht en overlevingsdrang die is opgebouwd in 2022. Er zijn een aantal ontwikkelingen die zich naar verwachting zullen ontwikkelen en die positief zullen uitpakken voor crypto zoals een verdere groei van DeFi (wat ten koste gaat van centrale crypto aanbieders), toenemend gebruik van de blockchain door middel van het tokenizen van assets, betere beschikbaarheid van tools voor developers en een verdere adoptie en interesse van grote internetbedrijven (zoals Google, Meta, Amazon, Microsoft etc.) in crypto.

Om een goed jaar te krijgen zijn een aantal zaken van belang. Macro-economische condities moeten verbeteren door middel van het vertragen en verlagen van de korte termijn rente. Hiermee komt er direct kapitaal beschikbaar waarmee in cryptomunten geïnvesteerd kan worden. Feit blijft dat speculatief kapitaal de afgelopen maanden is opgedroogd als gevolg van de renteverhogingen van centrale banken. Speculatief kapitaal vindt historisch gezien makkelijk zijn weg naar cryptomarkten. Het speculatieve kapitaal zal in eerste instantie niet gaan komen van nieuwe toetreders. Deze zijn momenteel sceptisch over de potentie van crypto en de investeringspotentie. Een aanstaande stijging zou dan ook moeten komen van bestaande investeerders die de huidige koersen en patronen interessant vinden en opnieuw besluiten om kapitaal te alloceren aan cryptomarkten. Immers, crypto biedt aan investeerders die niet bang zijn voor volatiliteit een ongelimiteerd opwaarts potentieel.