BlockBay Capital portefeuille update augustus 2023

BlockBay Capital portefeuille update augustus 2023
by

De BlockWealth portefeuilles hebben in augustus een negatief rendement van tussen de -10% en -12% behaald.

Bitcoin begon de maand augustus rustig met een stabiele koers van rond de $29.000. Rond 17 augustus daalde de koers van Bitcoin plots naar $26.000 als gevolg van paniekverkopen naar aanleiding van hernieuwde renteangst op de financiële markten. De Amerikaanse 30 jaars rente bereikte met een stand van 4,45% de hoogste stand sinds 2011. Als risicovolle asset bewoog Bitcoin mee met bijv. de Nasdaq index die eveneens -6% in de min stond. Ook obligaties hadden het zwaar door de stijging van de rente.

Positief nieuws tegen het einde van de maand zorgde ervoor dat Bitcoin herstelde tot $28.000, om de winst aan het einde van de maand in te leveren en te sluiten op $26.000. Het positieve nieuws was de overwinning in de rechtbank van Grayscale. Grayscale heeft al jaren een Bitcoin fonds op de markt. Dit fonds handelt echter al geruime tijd onder de intrinsieke waarde onder andere door onzekerheid met betrekking tot een Bitcoin ETF. De Amerikaanse toezichthouder (SEC) is door de rechtbank teruggefloten omdat de SEC had geweigerd om het fonds om te zetten naar een Bitcoin ETF. De rechtbank was van mening dat de toezichthouder onvoldoende had uitgelegd waarom de aanvraag van het bedrijf was afgewezen. Tegelijkertijd stelde de Amerikaanse toezichthouder een aantal beslissingen met betrekking tot de lancering van nieuwe Bitcoin ETF’s uit. Grote partijen als BlackRock, WisdomTree en Invesco hebben aanvragen uitstaan om een Bitcoin ETF te lanceren. Een Bitcoin ETF is van belang omdat het Bitcoin verdere legitimiteit geeft, grotere investeerders hebben via bestaande kanalen toegang tot de ETF. Ook kunnen de ETF’s als onderpand gebruikt worden, waarmee de mogelijkheden van Bitcoin toenemen.

Voor de komende periode zijn er een aantal interessante ontwikkelingen die in de gaten dienen te worden gehouden.

  1. Instroom van nieuw kapitaal als gevolg van goedkeuring van de Bitcoin ETF
    Een goedkeuring van de Bitcoin ETF zorgt naar schatting voor zo’n $20 tot $30 miljard aan instroom van nieuwe gelden. Op de totale marktkapitalisatie van Bitcoin ($500 miljard) valt dit mee, echter zijn er een beperkt aantal Bitcoin beschikbaar op exchanges voor directe verhandelbaarheid (zo’n 2 miljoen stuks voor een totaal van $52 miljard). Prijsschokken vallen hiermee te verwachten zodra de toezichthouder een Bitcoin ETF goedkeurt. Bij een afwijzing van de ETF veranderd er ten opzichte van de huidige situatie niets, de upside zit hem in het beschikbaar komen van de ETF.
  2. Aantal Bitcoin op exchanges blijft dalen, lange termijn investeerders blijven rustig bijkopen
    In 2,5 jaar tijd zijn de Bitcoin reserves op exchanges gedaald van 3 miljoen stuks naar 2 miljoen stuks (op een huidig totaal van 19,5 miljoen Bitcoin). Deze ontwikkeling is niet persé positief voor de lange termijn prijsontwikkeling, immers Bitcoin kan ook weer terug worden gestuurd naar de exchanges om vervolgens verkocht te worden. Marktdeelnemers zijn kritischer geworden op het vasthouden van cryptovaluta bij exchanges na de ontwikkelingen in de afgelopen jaren (omvallen van FTX, Celsius etc.). Het grote voordeel van Bitcoin is dat door de blockchain technologie alles transparant is, zo is zichtbaar dat momenteel zo’n 40% van alle Bitcoin langer dan drie jaar op dezelfde adressen stil staat. Drie jaar geleden was dit percentage nog 27%, hiermee wordt het beeld bevestigd dat lange termijn Bitcoin investeerders structureel aan het bijkopen zijn. De combinatie van de twee maakt dat er steeds minder Bitcoin beschikbaar zijn voor speculatie.
  3. Lancering van een Ethereum Futures ETF
    Ook voor Ethereum geldt dat er sprake is van ontwikkelingen met betrekking tot een ETF. Bij Ethereum gaat het om een future in plaats van een spot ETF. Het verschil zit hem in feit dat een future ETF op basis van derivaten gaat en een spot ETF op basis van het onderliggende (bijv. Bitcoin of Ethereum). De laatste deadline voor de Amerikaanse toezichthouder SEC voor de eventuele goedkeuring van de Ethereum Future ETF is half oktober. Twee jaar geleden werd de Bitcoin Future ETF goedgekeurd, de koers van Bitcoin steeg in de drie weken daaropvolgend met 60%. Ook zijn de eerste aanvragen voor een Ethereum Spot ETF al gedaan.

Ook de halvering is weer een belangrijk moment voor Bitcoin en de cryptomarkt. Historisch gezien beweegt de markt mee met vierjarige halveringscycli, waarbij de halvering als katalysator geldt voor koersstijgingen. Het samenvallen van deze cycli, in combinatie met de lange termijn trends en een Bitcoin ETF zijn de gebeurtenissen om naar uit te kijken.