De BlockWealth portefeuilles hebben in augustus een negatief rendement van tussen de -8% en -10% behaald.
Augustus was wederom een uitdagende maand voor investeerders in cryptomunten. Na een goede start van de maand augustus daalde koersen als gevolg van een stijgende inflatie- en rente. Uiteindelijk daalde Bitcoin met -13%, Ethereum deed het met een daling van -6% iets beter.
Ethereum staat voor een belangrijke maand, in september zal de blockchain overstappen van Proof-of-Work en gaan naar het energievriendelijke Proof-of-Stake. Met Proof-of-Stake is er geen noodzaak voor intensieve berekeningen door processoren waardoor het energieverbruik met 99,9% daalt. In een dergelijke transitie zitten jaren aan voorbereiding waarbij eerder al openlijk al getwijfeld of het zou lukken. Uiteindelijk is de derde en laatste test succesvol gebleken zodat The Merge plaats kan vinden. In aanloop naar The Merge heeft de koers van Ethereum ten opzichte van andere cryptomunten goed gepresteerd. Ook voor de langere termijn zijn de vooruitzichten positief. Momenteel worden er dagelijks 14.600 Ether uitgegeven, als gevolg van The Merge daalt dit naar 1.600 Ether per dag. Daarnaast wordt er sinds een jaar met elke transactie een klein beetje Ether verbrand zodat er minder Ether in omloop is. In de afgelopen maand zijn er dagelijks gemiddeld zo’n 1.225 Ether verbrand waarmee het aantal nieuwe Ether in omloop drastisch omlaag zal gaan. Hierdoor zal er ook minder verkoopdruk zijn, wat in theorie gunstig is voor de koers.
De afgelopen periode is erg volatiel geweest op de financiële markten. Nadat de rente in juli en augustus omlaag is gegaan, is de rente de afgelopen maand weer flink gestegen. De stijging van de rente komt onder andere als gevolg van een nog steeds toenemende inflatie doordat er een verband zit tussen rente en inflatie. Door de hoge inflatie en de lage beleidsrente van centrale banken is het reële rendement flink negatief waardoor spaarders te maken krijgen met een flink koopkrachtverlies. Centrale banken zullen de rente nog verder verhogen om de inflatie beter in toom te krijgen. Een hogere rente zorgt voor minder bestedingen en investeringen zodat uiteindelijk de vraag naar goederen en diensten minder wordt zodat de prijsstijging kan worden afgeremd. In het huidige economische klimaat lijkt een recessie onvermijdelijk, zeker ook omdat energieprijzen exploderen. Een recessie kan dus de oplossing zijn voor het inflatieprobleem, centrale bankiers maken zich niet populair met rentestijgingen waardoor centrale banken momenteel achter de feiten aanlopen. Daarbij komt dat er in de afgelopen jaren veel geld is bijgedrukt door centrale banken, de hoge huidige inflatie is hier mogelijk een gevolg van.