De portefeuilles hebben in april een negatief rendement van tussen de -17% en -20% behaald.
Bitcoin is de afgelopen maand gedaald van $71.000 naar ca. $61.000. Na zeven maanden is de onafgebroken stijging tot een eind gekomen. Overige cryptomunten behaalden ook negatieve rendementen waarmee het er sterk op lijkt dat de markt een adempauze heeft genomen.
Het negatieve rendement komt mede doordat de instroom van nieuw kapitaal in Bitcoin de afgelopen maand is afgevlakt. In maart werd er door de Amerikaanse Bitcoin ETF’s nog zo’n $5 miljard een nieuw kapitaal genoteerd, over april was er geen instroom maar zelfs een uitstroom van $500 miljoen. Begin mei kunnen wij constateren dat de Bitcoin ETF’s steeds minder impact hebben op de korte termijn ontwikkelingen van de markt doordat de volumes van de in- of uitstroom relatief beperkt zijn. De afgelopen maand stond (naast de correctie van koersen) in het teken van de vierjaarlijkse Bitcoin halving. De halving was uiteindelijk op het moment zelf een non event, de echte effecten van de halving zullen de komende maanden/jaren zichtbaar moeten worden in de vorm van een verminderd aanbod aan Bitcoin. Een aantal weken na de halving is zichtbaar geworden dat de transactiekosten voor een Bitcoin transactie iets hoger liggen dan voor de halving. Ook is er een kleine terugval in rekenkracht op het Bitcoin netwerk, dit doordat onrendabele miners apparaat zullen uitschakelen. Duidelijk is dat de Bitcoin mining industrie zal gaan veranderen waarbij alleen de sterkste partijen zullen overblijven. De kosten voor het minen van een Bitcoin liggen volgens sommige modellen al boven de $100.000 per Bitcoin. Vanuit een rationeel oogpunt is het daarmee voor de meeste miners verstandiger om Bitcoin in de markt te kopen dan om Bitcoin te minen.
Kijkend naar de langere termijn bevestigen de ETF´s het beeld dat de koers van Bitcoin grotendeels wordt gedreven door significante aan- en verkopen. Groot voordeel is dat de gepubliceerde cijfers van de ETF’s voor het eerst inzichtelijk maken wat er achter de schermen gebeurd. In de afgelopen periode heeft de uitstroom van kapitaal gezorgd voor een correctie van de top tot en met de bodem van zo’n 30%. In een bullmarkt zijn dit geen ongebruikelijke correcties, inmiddels is Bitcoin vanaf de bodem weer zo’n 15% gestegen en zijn de eerder geleden verliezen gedeeltelijk goed gemaakt. Wat opvalt is de veerkracht van Bitcoin, honderden miljoenen aan gedwongen verkopen door korte termijn bezitters worden voor een scherpe koers opgekocht door lange termijn investeerders. Veel uitstroom van de korte termijn investeerders is noodgedwongen gegaan via de Bitcoin ETF van Grayscale. Deze ETF blijft impact hebben op de markt door de bizarre statistieken. Per ultimo april was door de ETF in ca. 3 maanden tijd reeds voor $17,5 miljard aan Bitcoin verkocht. De dagelijkse uitstroom varieerde dagelijks tussen de $25 en $640 miljoen. Na 78 handelsdagen is er begin mei eindelijk een dag geweest met een instroom in de Grayscale ETF (+$63 miljoen). Hiermee is er een einde gekomen aan een negatieve reeks van 78 dagen en is de start van mei positief geweest voor Bitcoin.
Vooruitkijkend naar de rest van 2024 is de verwachting dat de rente invloed gaat hebben op financiële markten. Terugkijkend naar de afgelopen twee jaar zien wij dat Bitcoin een flinke stijging laten zien, dit in een klimaat waarin de Amerikaanse beleidsrente is gestegen van 0% naar 5,25%. Onder een aantal investeerders leefde hiervoor het gevoel dat het succes van Bitcoin daarvoor afhankelijk was van de lage rente en het ruime liquiditeitsbeleid van centrale banken. De afgelopen twee jaar laten een beeld zien Bitcoin (in tegenstelling tot aandelen, obligaties en vastgoed) minder afhankelijk is van rentes. In een ideaal scenario wordt dit de komende periode bevestigd bij dalende rentes.