BlockBay Capital portefeuille update april 2023

BlockBay Capital portefeuille update april 2023
by

De BlockWealth portefeuilles hebben in april een negatief rendement van ca. -1% behaald.

In deze maandelijkse update wordt stilgestaan bij een tweetal zaken die van belang zijn voor investeerders in cryptovaluta.

 1. Technologische ontwikkeling van blockchain en crypto
 2. Gebeurtenissen van de afgelopen periode en vooruitzicht voor de komende periode

Technologische ontwikkeling van blockchain en crypto

A16z crypto is de investeringstak van Andreessen Horowitz, sinds 2013 investeren zij in blockchain en hebben inmiddels ca. $8 miljard geïnvesteerd. In een jaarlijkse rapport hebben zij vanuit een technologisch perspectief gekeken naar de ontwikkeling van blockchain en crypto. Er ligt altijd veel nadruk op de (volatiele) koersen van cryptovaluta, aan de hand van een 14 tal statistieken proberen zij de ontwikkeling van het blockchain ecosysteem te laten zien. De drie belangrijkste take-aways uit het rapport zijn de volgende:

 1. Het aantal actieve (maandelijkse) gebruikers van blockchain staat op een all-time high van 15 miljoen. Dit is een verdubbeling in gebruikers ten opzichte van twee jaar geleden. De verdubbeling is voornamelijk veroorzaakt door een toenemend aanbod van apps, diensten en games op de blockchain. Het aantal transacties is met 50% gestegen in de afgelopen 2 jaar, als gevolg van de ontwikkeling van bijv. een Ethereum protocol zijn ook de transactiekosten flink omlaag gegaan.
 2. De DeFi (decentrale finance) en NFT handel zitten na een extreme daling qua activiteit in het afgelopen jaar weer in de lift. Naarmate de speculatie is afgekoeld lijkt het erop dat er meer organische groei in zit in deze sectoren door een toenemend aantal leningen, overboekingen, digitale verzamelobjecten en games. DeFi en NFT zorgen ervoor dat je als eigenaar van content (bijv. op Facebook, Instagram of Spotify) zelf bepaald op welke platformen je deze aanbiedt (web 3.0). Ook gaan de verdiensten naar de uitgever en niet voor een groot gedeelte naar de tech bedrijven. Web 3.0 zal de komende jaren naar verwachting verder opkomen.
 3. Het aantal blockchain ontwikkelaars en ontwikkelcapaciteit zit in de lift. Ontwikkelaars zorgen voor nieuwe initiatieven waar op zijn beurt weer nieuwe gebruikers op af komen. De bull markt van 2021 heeft gezorgd voor een flinke toename van ontwikkelaars, waarvan een groot gedeelte is blijven hangen in de afgelopen periode. Deze ontwikkelaars hebben gezorgd voor een nieuw record aan gepubliceerde smart contracts in de afgelopen maand. Een eigenschap van crypto (open source en gedecentraliseerd) zorgt ervoor dat gedeeltes uit digitale contracten door iedereen gebruikt (en verbeterd) kunnen worden. Hierdoor krijg je een exponentieel effect wat in finance vergelijkbaar is met het rente op rente effect.

Kijk je verder dan de volatiliteit van crypto prijzen dan zie je volgens a16z crypto een prijs-innovatie cyclus ontstaan. De cyclus houdt in dat hogere prijzen zorgen voor de lancering van nieuwe ideeën. Dit komt doordat snel gestegen prijzen ervoor zorgen dat er in korte tijd veel mensen kennis maken van crypto en blockchain, wat is gebeurd in 2017 en 2021. Naast speculanten trekt dit ook nieuwe personen aan die oprecht geïnteresseerd zijn in de potentie van de technologie en die uiteindelijk nieuwe initiatieven lanceren.

Gebeurtenissen van de afgelopen periode en vooruitzicht voor de komende periode

Naast de technologische ontwikkeling van blockchain en crypto blijft het natuurlijk wel interessant om te kijken naar historische gebeurtenissen en de vooruitzichten voor de komende periode.

 

 • De cryptomarkt van 2022-2023 toont overeenkomsten met eerdere slechte periodes (2014-2015 en 2018-2019).
  • In 2018-2019 stond de koers van Bitcoin rond de $6.000, waarna deze flink daalde tot $3.200 om daar zo’n vier maanden op te blijven. In 2022 stond Bitcoin op $28.000, waarna deze daalde tot $16.000 om daar vervolgens ook een aantal maanden op te blijven.
  • Wat opvalt is dat de dalingen in relatieve zin steeds kleiner worden en dat het herstel ook wat sneller gaat, dit laat mogelijk een toenemende volwassenheid van de markten zien.
 • Bitcoin heeft historisch gezien een prijscyclus van zo’n vier jaar.
  • De prijscyclus kan niet los gezien worden van de halvering van het nieuwe aantal Bitcoin die in omloop komen, die om de vier jaar plaatsvindt. Door de halvering neemt het aanbod van Bitcoin af, bij een gelijkblijvende vraag zal de prijs moeten stijgen om voor een nieuw evenwicht te zorgen.
  • De volgende halvering staat gepland voor over 11 maanden, in april 2024. Als de geschiedenis zich herhaalt dan stijgt Bitcoin in 2023 geleidelijk tot zo’n $35.000, waarna er een sterke rally optreedt in 2024 met een berekende prijs van $148.000 (een stijging met een factor 4,2 in 2024). Deze berekeningen zijn gemaakt op basis van historische gemiddelde prijsontwikkelingen.
  • Op basis van huidige koersen valt er na de halvering van april 2024 op maandbasis ca. $400 miljoen aan nieuwe Bitcoin weg waardoor de inflatie van Bitcoin van 1,7% halveert naar zo’n 0,85% op jaarbasis. Ter vergelijking, de verwachte jaarlijkse inflatie van de US Dollar in 2023 is 6.4%.
 • Na al het slechte nieuws van de afgelopen periode (het omvallen van Terra, 3AC, Celsius, BlockFi en FTX) reageert de koers van Bitcoin minder heftig op het faillissement van Genesis en zorgen om DCG en Grayscale.
  • Dat gezegd hebbende, de koers van Bitcoin is omhoog gegaan in de periode van de bankenonrust in de Verenigde Staten ten tijde van het omvallen van de Silicon Valley Bank.
  • Tenzij er een black swan event optreedt zal Bitcoin van het huidige niveau van ca. $29.000 niet meer onder het laagste niveau van de afgelopen periode ($16.000) komen waardoor er een fundament onder een eventueel nieuwe bull markt is komen te liggen.

Een verbetering van macro-economische omstandigheden, een toenemend vertrouwen in Bitcoin (als gevolg van een afnemend vertrouwen in banken), de aanstaande halvering en een verdere technologische ontwikkeling zijn ingrediënten voor een mogelijk nieuwe periode van koersstijgingen. In deze fase van de markt is het belangrijk om geduldig te zijn en om een passende investeringsallocatie te hebben naar crypto en blockchain.