Bitcoin en andere cryptomunten vinden de weg omhoog

Bitcoin en andere cryptomunten vinden de weg omhoog
by

Na een goed eerste kwartaal van 2019 (+22% voor de BlockWealth portefeuille) is ook het begin van het tweede kwartaal positief. Bitcoin steeg met ca. +29% van $4.100 eind maart tot $5.300 op 3 april. Andere cryptomunten stegen eveneens in waarde. Hierdoor is de totale marktkapitalisatie gestegen van $125 miljard eind 2018 tot $185 miljard begin april 2019.

Voornaamste reden voor de koersexplosie begin april is de aanschaf van totaal $100 miljoen aan Bitcoin over diverse platformen (Coinbase, Kraken en Bitstamp). Hierop begonnen er veel algoritmes te handelen en ontstond er een short-squeeze doordat traders die inzetten op een Bitcoin daling verliezen afdekken.

Onderliggend zijn er grote rendementsverschillen te zien in het eerste kwartaal tussen de vijftien grootste cryptomunten (op basis van marktkapitalisatie). Zo behaalde Binance Coin (+157%) en Litecoin (+104%) extreme rendementen. De rendementen voor Bitcoin SV (-22%), IOTA (-12%), XRP (-10%) en Stellar (-2,4%) waren daarentegen negatief. Het belang van spreiding wordt hiermee duidelijk.

Vooruitkijkend is het lastig om te zeggen of deze stijging het definitieve einde betekend van de bearmarkt. Het is een positief teken dat de recente rally een aantal dagen duurt en dat er geen significante verkoopdruk is. Op de langere termijn zien de zaken er steeds positiever uit met name doordat de technologische ontwikkelingen de afgelopen periode door zijn gegaan. Daarnaast is er in mei 2020 weer een nieuwe Bitcoin halving. Dit houdt in dat de beloning voor miners per nieuw Bitcoin blok (ongeveer elke 10 minuten) zal halveren van 12,5 Bitcoin naar 6,25 Bitcoin, dit gebeurt 1 keer per 4 jaar. De aankomende halving zorgt ervoor dat de jaarlijkse Bitcoin inflatie rond de 1,7% wordt, dit is van belang omdat de inflatie van Bitcoin dan voor het eerst lager is dan het rentetarief van de Fed (2,5%).