BlockBay Capital portefeuille update juni 2024

BlockBay Capital portefeuille update juni 2024
by

De portefeuilles hebben in juni een negatief rendement van -7% behaald.

Het positieve rendement van de afgelopen periode komt door de goede rendementen van de top drie posities in de portefeuille (Bitcoin, Ethereum en Solana). Deze posities hebben dit jaar een rendement van ca. +50% behaald. Op een enkele uitzondering na laten de overige kleinere cryptomunten een negatief rendement zien. Het is goed om stil te staan naar redenen waarom de meeste cryptomunten slecht hebben gepresteerd.

Verkoopdruk van Venture Capital investeerders in combinatie met token unlocks
Venture Capital investeerders zijn durfkapitalisten die geld investeren in jonge, veelbelovende projecten. Maandelijks komt een aantal projecten met een eigen token waarmee deze investeerders hun investeringen liquide kunnen maken. In de afgelopen periode hebben de Venture Capital investeerders tokens verkocht om winsten van de afgelopen periode te verzilveren. Grotere investeerders kopen daarnaast vaak tokens die in de jaren na de investering beetje bij beetje beschikbaar komen (zogenoemde token unlocks). Hiermee zorgt een cryptoproject ervoor dat er niet in één keer een te groot aanbod van tokens is. Het aanbod van tokens beschikbaar voor verkoop neemt langzamerhand toe, wat uiteindelijk heeft gezorgd voor de nodige prijsdruk in de afgelopen periode.

Er stroomt weinig nieuw geld naar de cryptomarkt (die steeds competitiever wordt)
Net als in andere financiële markten speelt vraag en aanbod een belangrijke rol bij crypto. In cryptomarkten is het aanbod van stablecoins een indicator van nieuw geld, de marktkapitalisatie van Tether en USD Coin staat sinds april al stil wat een indicator is van een beperkte vraag. Tevens komen er per dag duizenden nieuwe cryptomunten bij. De meeste cryptomunten worden gelanceerd als groep, echter zijn er maandelijks een aantal interessante projecten met een relatief hoge marktkapitalisatie zodat de onderlinge concurrentie om het geld van investeerders alleen maar toeneemt.

Vooruitzichten de komende periode

Het afgelopen half jaar heeft grotendeels in het teken gestaan van de lancering van de Bitcoin ETF. De verwachting is dat in het komende half jaar ook de Ethereum ETF beschikbaar zal komende in de Verenigde Staten, daarnaast zijn er recent ook al aanvragen gedaan voor een Solana ETF. De ETF’s zullen op de langere termijn zorgen voor een vereenvoudigde toegang voor investeerders en daarmee waarschijnlijk ook een instroom aan nieuw kapitaal.

Bitcoin en cryptocurrencies blijven volatiele assets, waardoor dalingen op korte termijn nog steeds kunnen voorkomen. Momenteel is er wat onrust als gevolg van Bitcoin verkopen door de Duitse overheid. De Duitse overheid had de beschikking over 50.000 Bitcoin (ca. $3 miljard), nadat deze eerder in beslag waren genomen van een illegale streaming website. Ook Mt. Gox, de eerste cryptocurrency exchange die meer dan 10 jaar geleden zo’n 950.000 Bitcoin had verloren gaat in de komende maanden zo’n 140.000 Bitcoin (ca. $8,4 miljard) uitbetalen aan gedupeerden. Dergelijke ontwikkelingen zorgen voor volatiliteit, waarbij opvalt dat de markt ook weer vaak hersteld.