De portefeuilles hebben in mei een positief rendement van tussen de +13% en +16% behaald.
De stijging van afgelopen maand is grotendeels gedreven door het goede rendement van Ethereum in april (+23%). De koersstijging van Ethereum komt doordat de Amerikaanse toezichthouder SEC een aantal ETF aanvragen heeft goedgekeurd. Voordat de ETF’s van start gaan is er nog een andere goedkeuring nodig. Dit zal enkele dagen tot zo’n 90 dagen duren voordat ook deze goedkeuring is gegeven. Een vergelijkbaar scenario als bij de lancering van de Bitcoin ETF wordt verwacht voor de start van de Ethereum ETF’s. Dit vergelijkbare scenario bestaat uit de situatie waarin er afwisselend grote in- en uitstromen zullen zijn in de Ethereum ETF’s. De uitstroom zal wederom veroorzaakt worden door Grayscale. Het Ethereum fonds van Grayscale heeft immers zo’n $11 miljard onder beheer, waarbij dit fonds jarenlang verhandeld werd tegen een korting ten opzichte van de onderliggende waarde. Het Bitcoin fonds had zo’n $26 miljard onder beheer, waarbij er in de afgelopen maanden zo’n ca. $18 miljard is verkocht.
In het afgelopen jaar waren er een drietal zaken gedefinieerd die positief bij kunnen dragen aan de verdere groei van Bitcoin en cryptovaluta. Dat waren de volgende:
- Bitcoin ETF
- Bitcoin halving
- Macro-economische ontwikkelingen
Het leek erop dat dit eenmalige gebeurtenissen waren, achteraf kunnen we voorzichtig beginnen te concluderen dat deze gebeurtenissen structurele impact hebben op de markt waardoor het interessant is om hier extra op in te zoomen.
Bitcoin ETF
De ETF heeft ervoor gezorgd dat er nieuw kapitaal in Bitcoin is geïnvesteerd. Na een goede start van de ETF’s in februari en maart was april de eerste maand waarin er geen nieuw kapitaal werd geïnvesteerd in de Bitcoin ETF’s. April was dan ook de eerste maand sinds de lancering van de Bitcoin ETF’s dat het rendement negatief was. Mei was weer positief met ca. $2 miljard geïnvesteerd kapitaal. Wat opvalt is dat de rendementen van Bitcoin juist in de maand waarin er geen instroom was negatief was, in de overige maanden was het rendement positief. Dit bevestigd het beeld dat de koers reageert op vraag en aanbod.
Qua omvang worden de ETF’s ook een factor om rekening mee te houden. Wereldwijde Bitcoin ETF’s hebben afgelopen maand voor het eerst namelijk de grens van 1 miljoen Bitcoin in bezit verbroken. Sinds de lancering van de Amerikaanse Bitcoin ETF’s zo’n 4 maanden geleden zijn er zo’n 280.000 Bitcoin toegevoegd door deze fondsen. Aan de andere kant laat de analyse van de Bitcoin blockchain zien dat contrair lange termijn Bitcoin investeerders in de afgelopen maanden circa. 630.000 Bitcoin hebben verkocht. Eerdere cycli laten zien dat in het geval van prijsstijgingen er een percentage investeerders is die verkoopt, waarmee de prijsstijging wordt gedempt. De verwachting vooruitkijkend is dat de vraag naar Bitcoin ETF’s als gevolg van de succesvolle lancering verder zal toenemen. De ETF is sinds de start relatief populair geweest onder hedge fondsen. Van de ETF aanbieders is inmiddels bekend dat ze ook in gesprek zijn met pensioenfondsen, endowments en staatsinvesteringsfondsen waarmee er in potentie nog voor tientallen miljarden aan nieuwe instroom kan plaatsvinden.
Bitcoin halving
De halving zelf was een non-event. In de komende maanden/jaren zal door de halving langzaamaan het nieuwe aanbod Bitcoin (van 900 Bitcoin per dag naar 450) opdrogen. Ter illustratie, in de komende periode van 12 maanden zullen er 164.250 Bitcoin worden gemined. Als de ETF’s in het tempo van de afgelopen maanden blijven aankopen dan zullen zij in twaalf maanden 750.000 Bitcoin toevoegen. Dit verschil in vraag en aanbod zal tot koersontwikkelingen leiden.
Macro-economische ontwikkelingen
Rentes en inflatie zijn de afgelopen tijd uitgebreid besproken. Waar minder aandacht voor is geweest is de wereldwijde liquiditeit. De all-time high van Bitcoin in maart correspondeerde met een stijging van de Amerikaanse liquiditeit. Momenteel neemt de liquiditeit niet toe, een stijging van deze liquiditeit zal positief zijn voor risicovolle investeringen (zoals Bitcoin en crypto). In de corona periode zagen we een enorme toename in liquiditeit, wat uiteindelijk positief was voor cryptovaluta. De Europese Centrale Bank (ECB) is inmiddels begonnen met de renteverlaging, de Amerikaanse FED zal op een later moment volgen. Lagere rentes zijn in het algemeen ook positief voor risicovollere investeringen. Wereldwijde lagere economische groei maakt dat staatsschulden ten opzichte van het BNP oplopen, in combinatie met hogere rente zorgt dit ook voor hoge jaarlijkse rentebetalingen. Voor de Verenigde Staten geldt dat in 2021 deze jaarlijkse rentebetalingen ca. $300 miljard waren, inmiddels zijn deze betalingen verdrievoudigd naar $900 miljard. De verwachting is dat in de komende 10 jaar deze jaarlijkse kosten zullen verdubbelen. Dit zorgt voor een enorme druk op de begroting van de Amerikaanse overheid die jaarlijks op zo’n $6.500 miljard ligt. Toenemende schulden en tekorten zullen weer leiden tot een toename van het aantal in omloop gebrachte dollars, schaarse bezittingen zullen hier naar verwachting van kunnen profiteren.
Ondanks een recordinstroom in de Bitcoin ETF’s is de all-time high van Bitcoin nog niet verbroken. Dit laat zien dat naast de ETF’s er meerdere markten zijn waarop Bitcoin wordt verhandeld. De futures markt blijft een markt die invloed heeft op de koers. Hedge fondsen zitten inmiddels zo’n $6 miljard short op de futures markten, zolang deze posities blijven of groeien zal de koers tot op zekere hoogte worden afgeremd. Naast deze short posities op futures hebben zij ook flink de Bitcoin spot ETF aangeschaft, hiermee genereren hedge fondsen een risicovrij basisrendement. De afwikkeling van deze posities zal voor volatiliteit zorgen. Naast de algemene risico’s die er gelden voor risicovollere investeringen is dit op korte termijn iets om in de gaten te houden.