De portefeuilles hebben in maart een positief rendement van rond de +17% behaald.
In aanloop naar de halving is de koers van Bitcoin in maart verder opgelopen van $61.000 naar $71.000, waarmee de koers van Bitcoin inmiddels zeven maanden achter elkaar is gestegen. De halvering van het aantal nieuwe Bitcoin wat de komende vier jaar in omloop gaat komen staat gepland rond 20 april. Van de maximale 21 miljoen Bitcoin die ooit in omloop zullen zijn, zijn er momenteel ca. 19,7 miljoen in omloop. De halving is voor Bitcoin als een monetair experiment een daarmee een bijzondere gebeurtenis. Immers de Bitcoin inflatie wordt op basis van computercode gehalveerd. Met fiduciair geld (zoals de euro en de US Dollar) wordt er zonder al teveel duidelijkheid geld bijgedrukt. Waarbij de meeste centrale bankiers ontkennen dat het bijdrukken van geld tot inflatie leidt. Feit is wel dat de koopkracht van fiduciair geld op lange termijn daalt.
Voor de komende periode geldt dat de nieuwe vergoeding voor miners 3,125 Bitcoin per blok van gemiddeld 10 minuten gaat worden. Deze vergoeding per blok zorgt ervoor dat er in de komende vier jaar dagelijks zo’n 450 nieuwe Bitcoin in omloop zullen komen. Uitgedrukt in een inflatiepercentage is dat 0,85% per jaar aan toename van nieuwe Bitcoin vergeleken op het aantal Bitcoin wat in omloop is. Naast het verminderde toekomstige aanbod van Bitcoin is de verwachte vraag naar Bitcoin (met name vanuit de Bitcoin ETF´s) redelijk stabiel en significant genoeg om impact te hebben op de prijs. In maart is er per saldo ca. $4,5 miljard in de Bitcoin ETF’s geïnvesteerd. Het Grayscale fonds had een significante uitstroom van zo’n $6,3 miljard, waardoor de overige fondsen $11 miljard aan nieuw kapitaal hadden opgehaald. Het Grayscale fonds begon op 660.000 Bitcoin, momenteel staat Grayscale op ca. 320.000 Bitcoin. De dagelijkse uitstroom van zo’n $300 miljoen bij Grayscale wordt moeiteloos opgevangen door de markt doordat er momenteel een gemiddeld dagelijks handelsvolume van zo’n $40 miljard in Bitcoin is. In het meest pessimistische geval houden de verkopen van Grayscale met een degelijke omvang nog maximaal 3 maanden aan, hierna is de pot met Bitcoin toch echt leeg.
Een groot informatievoordeel voor investeerders in cryptovaluta is dat er gebruik wordt gemaakt van de blockchaintechnologie. Dit zorgt ervoor dat alle transactionele data openbaar beschikbaar is. Wat opvalt is dat de data een duidelijk verschil laat zien tussen lange termijn investeerders ten opzichte van korte termijn investeerders. Als volatiele investering is Bitcoin interessant voor traders, die naar snelle winsten zoeken. Wat Bitcoin uniek maakt is dat er met zo’n 70% van de Bitcoin langer dan een jaar geen transactie heeft plaatsgevonden. In zijn algemeenheid geldt dat deze Bitcoin toebehoren aan de lange termijn investeerders. De korte termijn investeerders doen het met de overige 30%, waarbij opvalt dat er tijdens periodes van koersstijgingen een gedeelte van de lange termijn investeerders winsten verzilvert. In deze cyclus is dat bijvoorbeeld FTX en Genesis, die gezamenlijk minimaal $3 miljard uit de Bitcoin ETF van Grayscale hebben gehaald als gevolg van de afhandeling van diverse rechtszaken/faillissementen.
Wat de afgelopen maand verder is opgevallen zijn de onderling grote verschillen tussen de overige cryptomunten. Solana doet het in maart met een rendement van +62% een stuk beter dan Cardano (-1%). Nu de cryptomarkt een aantal jaren oud is kan er teruggekeken worden naar de prestaties van verschillende cryptomunten. In negatief opzicht valt EOS op, het project heeft in 2018 met een ICO $4,1 miljard opgehaald. Inmiddels valt de cryptomunt bijna uit de top 100 met een marktkapitalisatie van $1,2 miljard. De totale cryptomarkt is sinds de ICO met een factor 10 gegroeid waarmee EOS als een mislukt project kan worden omschreven. EOS is helaas geen uitzondering, het overgrote deel van de projecten heeft negatieve rendementen laten zien. De cryptomunten die positieve rendementen hebben laten zien zijn degene waar het vaak vooraf niet van werd verwacht zoals diverse memecoins, die onmogelijk als serieuze investering omschreven kunnen worden. De concentratie van de portefeuilles rondom Bitcoin en in mindere mate Ethereum hebben ervoor gezorgd dat de portefeuilles van BlockBay Capital over de afgelopen vijf jaar een geannualiseerd rendement van +69% hebben behaald.
In de huidige cyclus is er nog voldoende potentie om dit rendement verder op te hogen. Voor de komende maanden liggen de kansen in de verdere groei van de Bitcoin ETF’s door middel van nieuwe kapitaalsinstromen. De succesvolle lancering van de ETF’s zal mogelijk nieuwe investeerders aantrekken. Bitcoin ETF’s worden aangeboden door institutionele partijen, echter zijn er nog een beperkt aantal institutionele investeerders die in Bitcoin investeren. Daar valt nog een hele hoop te winnen. De toenemende schaarste zal ervoor zorgen dat Bitcoin ook voor de komende jaren een interessante beleggingspropositie blijft.