De BlockWealth portefeuilles hebben in oktober een positief rendement van tussen de +15% en +20% behaald.
De markt is optimistisch geworden over de Bitcoin ETF die mogelijk aanstaande is. In aanloop hierna is de koers van Bitcoin gestegen van $27.000 naar $35.000. Recente aanvragen voor de Bitcoin ETF van onder andere BlackRock en een gewonnen rechtszaak tegen de SEC maakt dat de verwachting van analisten is dat de goedkeuring van de Bitcoin ETF nog in 2023 gaat gebeuren. Momenteel liggen er zo’n 8 tot 10 concrete aanvragen van diverse partijen voor de Bitcoin ETF. De Amerikaanse toezichthouder (SEC) is in de afgelopen periode in gesprek geweest met deze aanbieders. De SEC heeft voor de beoordeling uiteindelijk te maken met verschillende deadlines, waarvan de laatste deadline voor de specifieke aanvraag van ARK Invest / 21Shares op 10 januari 2024 is. De deadlines verschillen per aanbieder, waarbij de deadline voor de aanvraag van bijvoorbeeld BlackRock twee maanden later op 15 maart 2024 is. Om partijen geen voorkeursbehandeling te geven is de verwachting dat de goedkeuring voor meerdere ETF’s tegelijkertijd zal komen.
De belangrijkste reden om enthousiast te worden over een Bitcoin ETF is de instroom van nieuw kapitaal. Het wordt voor zowel institutionele als particuliere investeerders relatief eenvoudig om Bitcoin exposure toe te voegen. Het is inmiddels bekend dat Bitcoin vanuit een portefeuille perspectief als mogelijke diversificatie kan fungeren doordat Bitcoin in zijn algemeenheid ongecorreleerd is aan aandelen, obligaties en rente. Over de afgelopen periode is dat zichtbaar doordat aandelen en obligaties in tegenstelling tot cryptovaluta in de afgelopen drie maanden negatieve rendementen hebben behaald.
De timing van de goedkeuring van de Bitcoin ETF en de bijbehorende instroom van kapitaal past daarnaast perfect in het plaatje van de aanstaande vierjaarlijkse halvering van nieuwe in omloop gebrachte Bitcoin in april 2024. Zoals bekend zijn er maximaal 21 miljoen Bitcoin, waarvan er momenteel zo’n 19,5 miljoen in omloop zijn. Dat betekent dat sinds de start van het Bitcoin netwerk in 2009 93% van alle Bitcoin die er ooit zullen zijn nu reeds in omloop zijn gebracht. De laatste 7% zal in de komende jaren geleidelijk aan in omloop komen. Dit betekent dat er een enorme schaarste zal ontstaan doordat er weinig nieuwe Bitcoin in omloop komen, dit vertaald zich in een lage Bitcoin inflatie. Dit in tegenstelling tot fiduciair geld zoals de euro en US Dollar waarvan het onduidelijk is hoeveel euro’s en dollars er in de toekomst bij zullen komen. In de lopende vierjaarlijkse cyclus zijn er alsnog 1,3 miljoen Bitcoin bijgekomen. Tegen de huidige koers van $35.000 per Bitcoin is dat zo’n $11 miljard aan nieuwe Bitcoin per jaar. Met name in een neergaande markt is er weinig instroom aan nieuw kapitaal, de relatief hoge creatie van nieuwe Bitcoin en de daarbij behorende verkoopdruk van miners in combinatie met diverse schandalen hebben voor prijsdruk gezorgd in de afgelopen periode. Lange termijn investeerders hebben Bitcoin in hoog tempo opgekocht zodat er steeds minder Bitcoin beschikbaar is voor nieuwe investeerders.
Het positieve sentiment begint ook langzaam aan over te slaan op overige cryptomunten. De waarde van deze cryptomunten (waarbij Bitcoin en Ethereum niet zijn meegenomen) is recentelijk weer boven de $400 miljard gekomen, dit is de hoogste waarde van de afgelopen anderhalf jaar en nog zo’n 60% onder de hoogste waarde ooit van $1.000 miljard. In het verleden is er vaak sprake geweest van een rotatie van kapitaal vanuit Bitcoin, naar Ethereum en naar overige cryptomunten. Een dergelijk scenario is nu goed mogelijk met de aanstaande halvering van Bitcoin en de mogelijke goedkeuring van de Bitcoin ETF.
Een lager aanbod van beschikbare Bitcoin in combinatie met een toenemende vraag (als gevolg van instroom mede door de nieuwe Bitcoin ETF) is een perfecte mix voor verder stijgende koersen in de komende periode. Overige cryptomunten zullen ook kunnen profiteren van het positieve sentiment.