BlockBay Capital portefeuille update januari 2022

BlockBay Capital portefeuille update januari 2022
by

De BlockWealth portefeuilles hebben in januari een negatief rendement van tussen de -20% en -23% behaald.

Cryptomunten hadden last van een negatief sentiment op de wereldwijde financiële markten. De stijgende rente en hoge inflatie zorgde ervoor dat met name de koersen van technologiebedrijven hard daalde. De correlatie tussen cryptomunten en aandelenmarkten wordt hierdoor weer bevestigd. De toenemende volwassenheid van de markt zorgt ervoor dat cryptocurrencies niet meer op zichzelf staan, maar echt een onderdeel zijn van de grotere (institutionele) wereld. De markt blijft de komende maanden onvoorspelbaar, zo is er een corona nasleep wat voor een enorme druk op wereldwijde toeleveringsketens zorgt met een 7% inflatie op papier tot gevolg. Rentes zijn in Europa en de Verenigde Staten in de tussentijd met ca. 0,5% gestegen, al zorgen de huidige renteniveaus van 0% in Europa en 1,8% in de Verenigde Staten voor een beperkte demping.

De inflatie doelstelling van centrale banken (2%) lijkt steeds moeilijker haalbaar. De vraag hierin is of inflatie tijdelijk is of dat deze door blijft zetten, bijvoorbeeld door een loonprijsspiraal. Hogere prijzen (door inflatie) zullen in dat geval gaan lijden tot hogere lonen, wat op zijn beurt weer wordt doorberekend in prijzen (met verdere inflatie als gevolg). De enorme groei van het aantal euro’s en dollars, die is ontstaan als gevolg van het stimuleringsbeleid van centrale banken, hebben impact op de hoge inflatie. Het bijgedrukte geld wordt uitgegeven en zorgt ervoor dat de economie op zijn tenen loopt. Centrale banken hebben gefaald doordat de balans tussen geld en de economie weg is. Centrale banken hebben gezorgd voor een lage rente, wat er in theorie voor zorgt dat geld wordt uitgegeven (in plaats van gespaard). De praktijk laat echter anders zien, er wordt steeds meer gespaard wat tot een enorme berg spaargeld heeft geleid. De waarde van dit spaargeld verdampt door de inflatie waardoor consumenten in feite gedwongen worden om te beleggen.

De investeringscasus voor cryptomunten blijft mede door de hoge inflatie staan. De huidige jaarlijkse inflatie van 7% zou de komende jaren kunnen doorzetten. In 3 jaar tijd verliest een consument hierdoor 20% aan koopkracht. De kans op een beter rendement dan -20% in de komende drie jaar is groot voor investeringen in o.a. aandelen, vastgoed en cryptomunten. De kans op een positief rendement voor het totale vermogen wordt vergroot door een klein gedeelte van het vermogen in cryptomunten te investeren. Voor investeringen in cryptomunten geldt dat er toenemende verschillen zijn tussen cryptomunten onderling.  Bitcoin heeft unieke eigenschappen in vergelijking met normale euro’s en dollars en heeft in feite geen concurrentie omdat Bitcoin niet uitblinkt vanwege superieure technologie maar door unieke eigenschappen. Ethereum en cryptomunten als Solana, Polkadot en Cardano zijn bouwstenen voor de toekomst en spelen in op nieuwe ontwikkelingen.

De afgelopen maand heeft laten zien dat Bitcoin en cryptocurrencies voor de korte termijn niet immuun voor stress op financiële markten. De marktkapitalisatie van alle cryptomunten is in de afgelopen twee jaar vertienvoudigd, dit ondanks een halvering van de marktkapitalisatie in de afgelopen 3 maanden. De vele onzekerheden in de wereld maken dat ook de komende jaren volatiel zullen zijn, waarbij nieuwe pieken en dalen elkaar zullen opvolgen.