De BlockWealth portefeuilles hebben in december een negatief rendement van -18% behaald. Het rendement over het gehele jaar voor de portefeuilles komt (afhankelijk van de uitgevoerde strategie) uit tussen de +200% en +261%.
Terugblik 2021
Het was wederom een goed jaar voor cryptocurrencies. Zo begon Bitcoin het jaar op $29.000 en eindigde op $46.000. Voor Bitcoin was 2021 het jaar waarin bedrijven en overheden zich meer bezig gingen houden met Bitcoin. Zo heeft Tesla een gedeelte van zijn balans omgezet naar Bitcoin en heeft El Salvador Bitcoin als wettig betaalmiddel ingevoerd. Er waren ook uitdagingen voor Bitcoin in het afgelopen jaar, zo waren er vragen over de duurzaamheid van de cryptomunt. Ook was er de nodige politieke druk vanuit China, het is nu verboden om Bitcoins in China te minen. Veel miners zijn hierdoor vertrokken naar de Verenigde Staten, dit zorgde voor een tijdelijke dip in de rekenkracht van het Bitcoin netwerk. Inmiddels is de rekenkracht van Bitcoin weer op het oude niveau, een teken dat er nog steeds vertrouwen is in de munt. Op langere termijn lijkt het voor de industrie beter dat de Chinese invloed in Bitcoin mining is verminderd. Tot slot zorgen de eigenschappen van Bitcoin (open, wereldwijd, neutraal en openbaar) ervoor dat Bitcoin in potentie kan concurreren met lokale valuta in met name opkomende economieën. Hierbij maakt Bitcoin gebruik van de eigenschap dat het een mogelijke veilige haven is die investeerders beschermd tegen negatieve effecten van monetair en fiscaal beleid.
Ethereum deed het extreem goed met een koersstijging van $740 naar $3.750. DeFi (decentrale finance) en NFTs (digitale kunst) zijn de belangrijkste drijfveren geweest van de koersstijging. De koersstijging is ook onderbouwd door middel van toenemend gebruik, zo is de transactiewaarde op Ethereum in 2021 vervijfvoudigd naar $3.700 miljard (gemiddeld ca. $10 miljard per dag). Ook Ethereum heeft te maken met uitdagingen, de mogelijke opkomst van een nieuwe digitale wereld (het Metaverse) en Web 3.0 vraagt enorm veel van een blockchain. Dit zorgt voor hoge transactiekosten voor gebruikers, dit feit heeft er ook voor gezorgd dat cryptomunten zoals Cardano en Solana een goed jaar achter de rug hebben.
Ook in het gebied rondom cryptocurrencies waren er volop ontwikkelingen in 2021. Zo was de eerste Bitcoin Future ETF in de Verenigde Staten gelanceerd, de ETF had te maken met een recordinstroom aan nieuw kapitaal. Vanuit overheden wordt er verder gewerkt aan digitaal geld vanuit centrale banken, een trend die door de coronacrisis mogelijk wordt versterkt. Belangrijk hierbij blijft om de ontwikkelingen met betrekking tot stablecoins te blijven volgen. Dit zijn in feite munten die ‘concurreren’ met fiduciair geld, iets wat door overheden als onwenselijk wordt ervaren. Er waren daarnaast meerdere beursgangen van cryptocurrency bedrijven in het afgelopen jaar, een verder teken van toenemende legitimiteit van de industrie.
Verwachtingen 2022
De vooruitzichten voor het nieuwe jaar kunnen niet los gezien worden van de huidige economische situatie. De onzekerheden met betrekking tot de (hoge) inflatie en (stijgende) rente zijn nog steeds zorgelijk voor centrale banken wereldwijd. De economie is jarenlang ondersteund door middel van excessieve opkoopprogramma’s en lage rentes. De vraag is hoe financiële markten, en in het bijzonder cryptomarkten gaan reageren op wijzigingen in deze factoren. De trend binnen financiële markten ten aanzien van cryptobedrijven is dat er in 2022 nog meer geld beschikbaar zal komen door middel van beursgangen en durfkapitaal investeringen. Ook op het gebied van institutionele adoptie zijn er verdere ontwikkelingen te verwachten. El Salvador is als ontwikkelingsland gedeeltelijk afhankelijk van het IMF en Wereldbank voor schuld-assistentie. De gevolgen van de erkenning van Bitcoin als wettig betaalmiddel zijn nog onbekend. Mochten de dusdanige positieve effecten als gevolg van de acceptatie van Bitcoin opwegen tegen de negatieve effecten bij een land als El Salvador dan is het niet uit te sluiten dat andere landen zullen volgen.
Kijkend naar de cryptocurrency adoptie zijn er inmiddels 200 miljoen gebruikers van cryptomunten. Hierbij moet wel opgetekend worden dat de meeste gebruikers pure investeerders zijn. Een aantal van de mogelijke toepassingen van cryptomunten zijn in het afgelopen jaar naar voren gekomen, denk hierbij vooral aan digitale kunst. Hierbij is het goed mogelijk dat het beste er nog aan zit te komen voor de zogenoemde NFT (non-fungible token) markt. Industrieën zoals gaming, loyaliteitspunten en esports hebben de potentie om tientallen miljoenen gebruikers kennis te laten maken met blockchain en cryptomunten. Hierbij is het belangrijk dat het voor gebruikers eenvoudiger wordt om te werken met cryptomunten en dat er meer voordelen gekoppeld worden aan het bezit van een digitale munt. Een voetbalclub zou zijn trouwe fans kunnen belonen met (digitale) features indien zij een seizoenkaart in de vorm van een cryptomunt hebben aangeschaft. Het afgelopen jaar was ook de opkomst van speculatieve memecoins waarbij een cryptomunt als Dogecoin een enorm rendement heeft behaald. In mei 2021 werd de top werd bereikt na een enorme koersstijging van +14.500%, waarna een koersdaling volgde van -75% zodat onder aan de streep meeste investeerders met verliezen kwamen te zitten. Voor de ontwikkeling van de legitimiteit binnen cryptomarkten zou het positief zijn als dit soort enorme speculatieve rendementen in het nieuwe jaar niet meer voor komen en dat investeerders kiezen voor cryptomunten die meer inhoud hebben.
Kijkend naar waarderingen en mogelijke groei van cryptomarkten dan is er potentie voor verdere groei. Zo was de totale marktkapitalisatie van cryptomunten per 31 december 2021 $2.200 miljard, de marktkapitalisatie van Apple is (als meest waardevolle bedrijf) recent voor het eerst over de $3.000 miljard heen gegaan. De potentie van de cryptomarkt blijft enorm. Er is een kans dat Bitcoin wereldwijd als store of value gebruikt gaat worden, Ethereum kan de app store worden van Web 3.0 en het Metaverse. Daarnaast zijn er nog tientallen andere cryptoprojecten met technologische potentie om bepaalde industrieën te verstoren en waarde te gaan creëren voor investeerders. De juiste aanpak in dergelijke markten is dan ook om een klein gedeelte van het liquide vermogen voor de komende jaren te blijven alloceren in cryptomarkten. Asymmetrische rendementen (een downside van -100% en een upside van +1.000%) kunnen ondanks de flinke stijging van de afgelopen jaren gerealiseerd blijven worden. Wat hiervoor nodig is zijn voldoende nieuwe gebruikers blockchain en cryptocurrencies, gunstige marktomgevingen en verdere onderliggende technologische ontwikkelingen.