DNB voert vergunningplicht in voor cryptobedrijven

DNB voert vergunningplicht in voor cryptobedrijven
by

Het Ministerie van Financiën heeft op 11 december 2018 een wetsvoorstel wijziging vierde anti-witwasrichtlijn gepubliceerd. Het voorstel moet witwassen van crimineel geld en financiering van terrorisme via cryptomunten terugdringen. Er volgt nog geen toezicht op risicovolle investeringen of andere financiële risico’s van investeren in computergeld.

Hiermee wordt virtuele valuta onder de integriteitswetgeving gebracht, samenwerkingsmogelijkheden voor toezichthoudende autoriteiten uitgebreid en worden er nadere maatregelen ten aanzien van hoog risico landen genomen

Volgens het voorstel worden aanbieders van wisseldiensten en aanbieders van bewaarportemonnees onder de reikwijdte van de vierde anti-witwasrichtlijn gebracht. Hiermee dienen deze partijen onder andere onderzoek te doen naar de identiteit van de klanten en ongebruikelijke transacties te melden bij de Financial Intelligence Unit Nederland. Hiermee is het de bedoeling dat cryptobedrijven voldoen aan de eisen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Het doel is uiteindelijk dat bedrijven die crypto diensten aanbieden straks een vergunning hebben van De Nederlandsche Bank (DNB). Het ministerie van Financiën verwacht hiermee onder meer witwassen tegen te gaan.

De komende maand is er een publieke consultatie.


 

Als eerste de Insights van BlockBay Capital ontvangen?