BlockBay Capital portefeuille update september 2022

BlockBay Capital portefeuille update september 2022
by

De BlockWealth portefeuilles hebben in september een negatief rendement van tussen de -2% en -5% behaald.

Bitcoin deed het met een rendement van -0,5% beter dan Ethereum (-12%) waar de upgrade van het protocol in september succesvol is afgerond. De belangrijkste verschillen zijn dat Ethereum nu een stuk energievriendelijker is dan voorheen en dat er minder nieuwe Ether in omloop komt. 

Cryptovaluta presteerde ten opzichte van aandelen en obligaties in september relatief goed. Wereldwijde aandelen daalden in september met -9%, obligaties hadden last van de verder oplopende rente waarbij het jaar 2022 tot nu toe het slechtste beleggingsjaar is voor obligatiebeleggers sinds de Tweede Wereldoorlog. De sterk opgelopen rente zorgde er bijvoorbeeld voor dat Britse pensioenfondsen het lastig hadden doordat het onrustig is sinds de nieuwe regering begrotingsplannen bekendmaakte. Het renterisico wordt door veel pensioenfondsen afgedicht zodat toekomstige verplichtingen kunnen worden nagekomen. Bij een geleidelijke stijging van de rente is er niets aan de hand, bij een explosieve stijging is het voor de pensioenfondsen nodig om onderpand bij te storten, waardoor pensioenfondsen gedwongen worden om beleggingen snel van de hand te doen. De Engelse centrale bank heeft ingegrepen om de financiële stabiliteit te kunnen waarborgen. Dit ingrijpen is gebeurd door staatsobligaties tijdelijk op te kopen om daarmee te voorkomen dat rentes verder omhoog schieten. Hierdoor ontstaat er een unieke situatie, enerzijds wordt de rente verhoogd om de inflatie te onderdrukken en anderzijds is er sprake van een opkoopprogramma die als doel heeft om de obligatiemarkt te redden.

Het lijkt erop dat we nu op een kantelpunt zijn beland en dat er een nieuwe marktfase zit aan te komen, waarbij de rente nog steeds een grote rol gaat spelen. De Australische Centrale Bank heeft de rente met minder verhoogd dan verwacht en er ontstaat kritiek dat centrale banken te hard optreden tegen inflatie. De inflatieverwachtingen nemen ook weer af en de energieprijzen zijn aan het dalen, zo is de gasprijs ten opzichte van de top gehalveerd ondanks lekkage aan de Nord Stream. Het is als belegger zaak om vroegtijdig bewegingen te herkennen. Belegd blijven zorgt ervoor dat je het omslagpunt niet mist en de herstelrally mee pakt. Als speculatieve belegging ligt cryptovaluta gunstig vanwege de huidige slechte macro-economische situatie die hoogstwaarschijnlijk enkel kan gaan verbeteren. Ten opzichte van de top staan cryptovaluta gemiddeld nog steeds 70% lager. In de tussentijd is het sentiment op een extreem laag punt maar is de toegang voor nieuwe investeerders in de cryptomarkt verder verbeterd zodat er gunstige condities zijn voor een mogelijke eindejaarsrally.