BlockBay Capital portefeuille update oktober 2022

BlockBay Capital portefeuille update oktober 2022
by

De BlockWealth portefeuilles hebben in oktober een positief rendement van tussen de +8% en +10% behaald.

Cryptomarkten lieten gedeeltelijk herstel zien in oktober. Met name Ethereum had een goede maand door een stijging van +17%. De koers van Bitcoin bleef de gehele maand oktober in de bandbreedte van $19.000 en $21.000.

Hierdoor is de korte termijn volatiliteit van Bitcoin recent afgenomen waardoor deze momenteel zelfs onder het niveau van Amerikaanse aandelen ligt. De koers van Bitcoin reageert in vergelijking met aandelen ook minder op de bekendmaking van economische data of op besluiten van centrale banken. Het kunnen tekenen zijn dat de bodem is bereikt.

Het rendement over geheel 2022 voor zowel Bitcoin als Ethereum is dit jaar zo’n -50%, wat is lijn is met techaandelen. Wel zijn er onderling grote verschillen in de rendementen van techbedrijven, zo staat Meta/Facebook dit jaar op een negatief rendement van -72%. Dit gaat om miljarden aan koersverlies doordat het bedrijf 16 maanden geleden nog een marktwaarde had van boven de $1.000 miljard waarvan inmiddels nog $250 miljard over is. Er zijn ook techbedrijven die het op de beurs wel goed hebben gedaan. Twitter is dankzij de overname door Elon Musk met zo’n +40% gestegen. Wat opvalt is dat Dogecoin, een cryptomunt waar Musk persoonlijk groot fan van is, in een week tijd is verdubbeld.

De invloed van centrale banken op de prijzen van aandelen, vastgoed en andere assets is de laatste tijd enorm. In de nasleep van corona is er veel geld bijgedrukt, dit heeft mogelijk impact gehad op de huidige extreem hoge inflatie. Vanwege de hoge inflatie zijn centrale banken de rente aan het verhogen, echter hangt het gevaar van een recessie altijd boven de markt. Er is momenteel zoveel schuld in omloop dat een hoge rente fataal kan zijn voor sommige landen en bedrijven. De macht van centrale banken neemt alleen maar toe en de koersen van beleggingen worden meer en meer afhankelijk van de beslissingen van centrale bankiers. De vraag is of dit een houdbare situatie is in de toekomst? Het antwoord hierop is waarschijnlijk ‘nee’. Immers zolang koersen en huizenprijzen stijgen is er niets aan de hand en gaat het feest door, mede door verdere geldcreatie van centrale banken door middel van de uitgifte van schuld. Men heeft in het nieuwe digitale tijdperk onbeperkt toegang tot onafhankelijke informatie. Machthebbers van autoritaire landen gaan macht verliezen ten gunste van het volk. Situaties als in Iran, Rusland en China zijn op lange termijn onhoudbaar.

De toekomst zal vragen om een nieuw financieel systeem die wereldwijde gedeelde democratische waarden zal delen. Blockchain heeft als opkomende technologie voor een alternatief gezorgd waaraan iedereen deel kan nemen en er geen centrale partij is die de beslissingen neemt. Digitalisering zal ervoor zorgen dat meer en meer mensen toegang hebben tot een digitaal alternatief. Het financiële systeem zal eigendom zijn van de mensen, de invloed van politici op gedeeltes van de economie en handel zal minder zijn. Een nieuw financieel systeem is toekomstmuziek, zo zijn er een aantal zaken die opgelost moeten worden voordat er een waardig alternatief is voor het huidige systeem. Waarbij uiteraard geldt dat beide systemen naast elkaar kunnen bestaan. Voor een nieuw financieel stelsel is het noodzakelijk dat blockchains en cryptocurrency allereerst worden geaccepteerd door gebruikers. Schaalbaarheid en risico zijn twee van de belangrijkste zaken die hiervoor opgelost moeten worden. De schaalbaarheid zal door technologische vooruitgang alleen maar ontwikkelen, ook zullen risico’s van cryptomunten bijvoorbeeld door de ontwikkeling van stablecoins of door verdere acceptatie minder worden. Landen die technologische ontwikkeling omarmen zullen het beter doen dan landen en economieën die vasthouden aan traditionele systemen.

Vanuit een portefeuille perspectief is een investering in cryptomunten nog steeds onderscheidend ten opzichte van beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties en vastgoed. De huidige rentestijgingen hebben allemaal een directe invloed op deze beleggingscategorieën. De prijs van obligaties wordt berekend aan de hand van geldende rentes, aandelen zijn verdisconteerde kasstromen en de waarde van vastgoed is afhankelijk van hypotheekrentes. In Bitcoin zit geen rentecomponent en wordt daarom weleens omschreven als digitaal goud. Tegenstanders van investeren in Bitcoin geven aan dat dit in vergelijking met overige beleggingscategorieën een minpunt is. In het huidige klimaat kan dit juist een positief punt zijn doordat Bitcoin los van overige beleggingen kan handelen. Al moet worden opgetekend dat dit in het afgelopen jaar niet is gebeurd.