BlockBay Capital portefeuille update oktober 2021

BlockBay Capital portefeuille update oktober 2021
by

De BlockWealth portefeuilles hebben in oktober een positief rendement van tussen de +31% en +37% behaald.

Er waren een aantal belangrijke mijlpalen voor Bitcoin in oktober. Bitcoin bereikte een nieuwe all-time high van $67.000. Daarnaast is de eerste Bitcoin Futures ETF door de Amerikaanse toezichthouder goedgekeurd. De ETF kon op goedkeuring rekenen van beleggers, zo was er in de eerste 2 dagen meer dan $1 miljard aan instroom in de ETF. De eerste aanvragen van marktpartijen voor een Bitcoin ETF zijn inmiddels al 7 à 8 jaar uit, deze ontwikkeling is een nieuwe stap in de legitimiteit van Bitcoin voor met name institutionele investeerders. Naast de koersontwikkelingen zijn er nog twee belangrijke ontwikkelingen die relevant zijn, namelijk het metaverse en inflatie.

Metaverse

Oktober was ook de maand waarin Facebook een nieuwe naam (Meta) heeft aangekondigd. Bekende apps van het bedrijf (Instagram, Facebook en Whatsapp) komen onder dit moederbedrijf te vallen. De naamswijziging toont aan dat Facebook meer is dan sociale media en dat zij naar de toekomst toe meer willen inzetten op het metaverse. Het metaverse is een virtuele omgeving waarin de digitale wereld samen komt met de echte wereld. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van het internet en digitale hulpmiddelen (zoals VR-brillen) om naast de echte wereld een nieuwe digitale wereld te ontwikkelen. De belangrijke aspecten van het leven worden met name voor jongere generaties digitaal. Werk verplaatst zich van fysieke werklocaties naar laptops en zoommeetings. Vrienden veranderen van buren naar volgers op sociale media, de jeugd speelt steeds vaker games. Alles wordt digitaal, je vrienden, werk en ook je identiteit.

Cryptocurrencies zorgen ervoor dat bezittingen ook virtueel beschikbaar zijn. De ontwikkelingen op het gebied van digitale kunst (non-fungible tokens) gaan hierbij snel en zijn al een tijdje aan de gang. Een token zorgt ervoor dat waardevolle digitale bezittingen ook echt toebehoort aan de eigenaar (en niet aan de ontwikkelaar van het spel die de gebruiker kan verbannen). In het nieuwe metaverse gaan cryptocurrencies een belangrijke rol spelen op het gebied van digitaal bezit. Kijken we 10 à 20 jaar vooruit, dan zal er op het gegeven moment een omslagpunt komen waarin de digitale wereld belangrijker voor velen is dan de echte wereld. Historisch gezien was onze aandacht voor 99% gericht op de fysieke omgeving. De TV heeft ervoor gezorgd dat dit gezakt is naar 85%, computers naar 70% en mobiele telefoons naar 50%. Nieuwe digitale slimme brillen kunnen ervoor zorgen dat onze dagelijkse aandacht voor 90% op het scherm is gericht, op dat moment zal het metaverse echt starten. Dat is het punt dat het virtuele leven belangrijker wordt dan het echte leven. Deze geschetste ontwikkelingen klinken wellicht nog ongeloofwaardig danwel onwenselijk maar de ontwikkelingen zullen snel gaan. Facebook investeert momenteel jaarlijks $10 miljard in Facebook Reality Labs, de metaverse afdeling die verantwoordelijk is voor AR & VR hardware, software en content. Facebook laat met de investering (en de naamswijziging) zien dat het inzet op deze nieuwe digitale wereld, daarbij komt dat het bedrijf eerder al bezig was met een eigen digitale munt die goed gebruikt kan worden in het metaverse.

Inflatiezorgen

Historisch gezien zijn de laatste maanden van het jaar goede maanden voor cryptocurrencies. Ook dit jaar is een eindejaarsrally goed mogelijk, de marktomstandigheden zijn nog steeds gunstig voor schaarse assets zoals aandelen, vastgoed en Bitcoin. Centrale banken houden vast aan een inflatiedoelstelling van rond de 2%. Inmiddels ligt de inflatie (als gevolg van coronaproblematiek) voor het eerst sinds jaren boven dat niveau. Een stijgende inflatie betekent vaak dat de rente ook moet stijgen omdat de reële rente (nominale rente minus inflatie) anders te laag wordt. Een negatieve reële rente zorgt ervoor dat de koopkracht van spaarders en consumenten achteruit gaat. Het lastige is dat de totale schulden van overheden en bedrijven inmiddels een dusdanig niveau hebben bereikt dat een stijgende rente voor serieuze economische problemen kan zorgen. Centrale banken hebben er daarmee belang bij dat de inflatie niet te hoog oploopt en dat de rente laag blijft. Mogelijk gevolg van dit beleid is dat assetprijzen (aandelen, vastgoed, Bitcoin) de komende periode nog verder zullen oplopen.