BlockBay Capital portefeuille update november 2021

BlockBay Capital portefeuille update november 2021
by

De BlockWealth portefeuilles hebben in november een negatief rendement van -1% behaald.

Het verlies van de portefeuilles bleef beperkt door de goede prestatie van Ethereum. Ethereum profiteert als first mover van nieuwe trends (zoals DeFi en de NFT in handel in digitale kunst) binnen blockchain. Door deze populariteit is het Ethereum netwerk overbelast. Gevolg hiervan is dat de kosten per transactie relatief hoog zijn en op piekmomenten kunnen oplopen tot honderden dollars per transactie.

Deze beperking zorgt ervoor dat concurrerende blockchains zoals Solana en Polygon hard aan het groeien zijn. Deze platforms zijn relatief jong en hebben in vergelijking met Ethereum een grotere transactiecapaciteit. Deze capaciteit is nodig om de toenemende vraag die ontstaat door DeFi en NFTs op te vangen. Aan de andere zijde profiteert Ethereum als volwassen cryptomunt van de opkomst van nieuwe blockchains. 20% van alle liquide Ethereum zit opgesloten in zogenoemde bruggen. Deze bruggen zorgen ervoor dat er een gekloonde versie van Ethereum beschikbaar komt op het netwerk van bijvoorbeeld een Solana of Polygon. Gebruikers kunnen hierdoor indirect gebruik maken van Ethereum zonder dat er hoge transactiekosten mee gemoeid zijn.

Wereldwijd stonden de financiële markten de afgelopen maand in het teken van inflatie- en coronazorgen. De jaarlijkse inflatie is in de Verenigde Staten inmiddels opgelopen tot +6%, in Nederland is deze inmiddels op het hoogste punt in 24 jaar (+5,6%). De gerapporteerde inflatiecijfers zorgen altijd voor impact op de beurs, dit omdat centrale banken een inflatiedoelstelling hebben. Om een hoge inflatie tegen te gaan kunnen centrale banken de rente verhogen. Een stijgende rente heeft anderzijds weer het gevolg dat overheden en bedrijven met veel schulden in de problemen kunnen komen. Hierdoor zijn centrale bankiers voorzichtig met aanpassingen in het monetaire beleid. Wat blijft staan is dat spaarders en consumenten te maken krijgen met enorme koopkrachtverliezen door de stijgende inflatie.

De potentie voor cryptocurrencies versus traditioneel geld wordt steeds duidelijker, een nieuwe cyclus van verder stijgende koersen is daarmee goed mogelijk. In de afgelopen anderhalf jaar is Bitcoin opgelopen van €10.000 tot €50.000. In dezelfde periode is de balans van de Amerikaanse centrale bank gestegen van $4.000 miljard naar $9.000 miljard. Momenteel stijgt deze nog steeds met zo’n $120 miljard per jaar, mede gedreven door zorgen omtrent het coronavirus. Dit is in het nadeel van traditionele valuta, de koopkracht zal nog verder dalen. Niettemin blijven de risico’s van cryptocurrencies aanwezig. Een Chinese verbanning van cryptocurrency miners en zorgen omtrent de duurzaamheid van Bitcoin zorgde voor een daling van 50%. Op korte termijn is een koersdaling goed mogelijk, dit zal dan in lijn zijn met een daling van financiële markten als gevolg van het hoge risico voor cryptocurrencies. De relatieve rust van de afgelopen periode op cryptocurrency beurzen kan snel weer verdwijnen.