BlockBay Capital portefeuille update juni 2022

BlockBay Capital portefeuille update juni 2022
by

De BlockWealth portefeuilles hebben in juni een negatief rendement van tussen de -29% en -37% behaald.

De markt raakte de afgelopen maand in een verdere neerwaartse spiraal die in mei echt begon als gevolg van de implosie van het Luna ecosysteem. In de nasleep hiervan kwamen ook andere crypto dienstverleners onder druk te staan. 

Cryptobank Celsius kondigde aan dat het voor klanten niet meer mogelijk was om hun cryptomunten van het platform te halen. De cryptokoersen daalden op dit nieuws verder doordat gebruikers op dat moment voor $16 miljard aan cryptomunten bij Celsius hadden staan. Gebruikers kregen een relatief hoge vergoeding van de cryptobank in ruil voor het stallen van de crypto. Het lijkt er nu op dat klanten van Celsius een groot gedeelte van hun bezittingen kwijt zijn. Ook andere partijen zoals crypto hedgefonds Three Arrows Capital en Voyager zijn dichtbij een faillissement. Al deze partijen worden hard geraakt doordat ze een te agressieve investeringsstrategie hanteerden om in theorie goede rendementen te kunnen realiseren. Begin juli lijkt het erop dat het ergste voorbij is voor wat betreft liquidaties in de cryptowereld. Veel overige cryptobedrijven hebben als gevolg van slechte marktomstandigheden en een beperkte liquiditeit reorganisaties aangekondigd, er zijn slechts een paar bedrijven die juist nu extra personeel beginnen te werven.

Cryptocurrencies worden hard geraakt en zijn in de uitverkoop gedaan bij tegenvallende economische ontwikkelingen. Bitcoin maakt zijn potentie als inflatie hedge voorlopig niet waar. Inflatie ligt op een hoog niveau, er vindt echter geen kapitaalsvlucht uit naar de cryptomunt. Bitcoin (-70%) en Ethereum (-76%) zijn ten opzichte van de top in 2021 flink gedaald, de marktkapitalisatie ligt momenteel onder de $1.000 miljard. De cryptomunten zijn qua rendement vergelijkbaar met verliesgevende technologie bedrijven. In de komende maanden zullen de ontwikkelingen op de rentemarkten van invloed blijven op de koersontwikkelingen. Veel beleggingscategorieën hebben een (in)directe link met de rente. Een verder stijgende rente zou voor veel beleggers nadelig zijn. Nu lijkt het erop dat de rente de laatste tijd wat aan het afvlakken is, dit vanwege de voorspelde naderende recessie. De hoge inflatie zorgt er in theorie nog steeds voor dat investeringen die ongecorreleerd zijn met de rente en die schaars zijn (zoals grondstoffen, goud en Bitcoin) het relatief goed gaan doen. Dit idee is nog niet van de grond gekomen, mocht dit wel zo zijn dan lijkt het erop dat dit eerder in de komende maanden dan komende jaren zal gaan gebeuren.