BlockBay Capital portefeuille update januari 2023

BlockBay Capital portefeuille update januari 2023
by

De BlockWealth portefeuilles hebben in januari een positief rendement van rond de +35% behaald door een verbeterd sentiment op zowel de crypto- als financiële markten.

Met de goede start van het nieuwe jaar start is het slechte investeringsjaar 2022 nu echt afgesloten. Zo deden risicovolle aandelen het slecht met extreme rendementen van rond de -50% voor grote techbedrijven als Meta (Facebook), Amazon en Tesla. Als gevolg van de gestegen rente kende Amerikaanse obligatiehouders zelfs het slechtste jaar ooit. Het rendement van Bitcoin over 2022 was -62% waarmee de schade achteraf relatief gezien enigszins beperkt is gebleven als je de extreme gebeurtenissen van het afgelopen jaar zoals het omvallen van FTX, Celsius, BlockFi en de implosie van het Luna ecosysteem meeneemt. Bitcoin en crypto hebben eerder meermaals laten zien dat het over dergelijke ontwikkelingen heen kan stoppen en de lange termijn groei kan doorzetten. Het is goed mogelijk dat januari 2023 het begin van een nieuwe cyclus is. Sinds het begin van Bitcoin (13 jaar geleden) is de prijsontwikkeling +130% per jaar met daarin vele hoogte- en dieptepunten. De komende periode zal uitwijzen of deze trend zich door kan zetten.

Kijkend naar de technologie is de potentie van blockchain ondanks de koersvolatiliteit duidelijk. De financiële wereld zal uiteindelijk overgaan naar systemen die op blockchain zijn gebaseerd. Fraudegevallen als Wirecard (er is €2 miljard vermist) zullen niet meer mogelijk zijn. De vraag is niet of we daar gaan komen maar hoe we daar gaan komen en wat daarvoor nu moet gebeuren. Ook het uiteindelijke resultaat van dit proces is interessant. Uiteindelijk zal iedereen met een mobiele telefoon toegang hebben tot decentrale finance (DeFi) applicaties waarmee het mogelijk is om financiële transacties 24/7, zonder tussenpersoon, tegen lage kosten en tegen globale liquiditeit uit te voeren. In de afgelopen periode is er significante vooruitgang geboekt op het gebied van schaalbaarheid van transacties en de tools die programmeurs ter beschikking hebben. Verbeterde schaalbaarheid heeft ervoor gezorgd dat de kosten van bijvoorbeeld een Ethereum transacties zijn gedaald van een paar dollar tot onder de 10 cent waarbij geldt dat verdere ontwikkeling ervoor zullen zorgen dat transactiekosten richting een cent zullen gaan. Verbeterde tools voor programmeurs zullen zorgen voor snellere (en veiligere) lanceringen van nieuwe projecten. Ook de opkomst van kunstmatige intelligentie zal voor een boost kunnen zorgen in de kwaliteit van nieuwe toepassingen.

Het probleem van huidige fintech bedrijven (zoals Mollie en Adyen) zijn dat ze zijn gebouwd op verouderde en traditionele financiële systemen. Om de ware potentie van blockchain en crypto te gebruiken is het nodig om een nieuw financieel systeem op te bouwen. Hoe zal deze nieuwe digitale toekomst zich inpassen in het huidige monetaire systeem van centrale en commerciële banken? Centrale banken proberen bancaire systemen solvabel en economieën gezond te houden door de aansturing van rente en liquiditeit. Wanneer de ratio’s niet kloppen dan wordt er geld gecreëerd of vernietigd. Tot nu toe is het goed gegaan, het huidige monetaire systeem draait op een verdere groei van schuld en krediet en er is nog economische groei. Hoe groter de berg schuld wordt, hoe lastiger het wordt voor centrale banken om effectief in te grijpen. Daarnaast zal de uiteindelijke klap groter worden naarmate de omvang verder zal toenemen. Extreme inflatie kan ook in de toekomst niet worden uitgesloten. De koopkracht van fiduciair geld (zoals euro’s en US dollars) neemt nu en in de toekomst alleen maar af. Een digitale, globale valuta (zoals Bitcoin) in combinatie met werkende blockchain protocollen kan de basis zijn van een alternatief monetair systeem.