BlockBay Capital portefeuille update april 2021

BlockBay Capital portefeuille update april 2021
by

De portefeuilles hebben in april wederom positieve rendementen behaald.

Ethereum had met een rendement van +41% een groot aandeel in het rendement. Bitcoin behaalde na zes maanden weer een negatief rendement (-4%). De verschillen tussen Bitcoin en Ethereum beginnen over tijd duidelijker te worden.

Waar Bitcoin meer en meer wordt omschreven als een grondstof (digitaal goud) daar is Ethereum meer de ruggengraat van een cryptocurrency economie, waarbij de munt in vergelijking met Bitcoin meer wordt gebruikt als ruilmiddel. Dit blijkt ook uit de transactievolumes. Het Bitcoin netwerk verwerkt dagelijks voor $4,15 miljard aan transacties, Ethereum zit dagelijks al op $27 miljard (bron Coin Metrics) en heeft dit jaar een enorme groei laten zien. Gebruikers zijn bereid om te betalen voor het verwerken van transacties, miners van Ethereum verdienen dagelijks zo’n $20 miljoen dollar aan het netwerk. Bij Bitcoin zijn de transactie opbrengsten wat stabieler en gemiddeld rond de $7 miljard per dag. Een gespreide cryptocurrency portefeuille doet hiermee goed zijn werk.

Het jaarlijkse rendement op Bitcoin is sinds 2013 +213% geweest. Hierbij valt op dat er een verband is tussen het aantal gebruikers / investeerders in Bitcoin en de koers. Het is eenvoudig (zeker voor de jongere generaties) om gebruik te maken van Bitcoin. Het enige wat je nodig hebt is een mobiele telefoon en internetverbinding, een enorme versimpeling ten opzichte van het huidige bankensysteem. Eind 2020 waren er naar schatting zo’n 100 miljoen gebruikers van Bitcoin, de rekensom leert dat indien de historische groei zich voortzet (van gebruikers wat leidt tot hogere koersen) Bitcoin ergens in 2022 $200.000 gaat bereiken.

Wat daarnaast in april opviel was de koersstijging van Dogecoin, de cryptomunt had rond 19 April een marktkapitalisatie van boven de $50 miljard. De cryptomunt is in 2013 opgericht als een alternatief voor de destijds bestaande cryptomunten zoals Bitcoin en Litecoin. Doel was om Dogecoin echt te gaan gebruiken voor het doen van transacties/betalingen. Hierdoor zit er op Dogecoin (in tegenstelling tot Bitcoin) geen maximum op het aantal cryptomunten wat in omloop is. Jaarlijks komen er 5,256 miljard Dogecoins bij. De koersstijging van Dogecoin is voornamelijk gedreven door retail investeerders, die toestroomden na online aandacht van Reddit gebruikers. Deze situatie is vergelijkbaar met Gamestop, het aandeel wat in januari omhoog schoot nadat Reddit gebruikers het hadden gemunt op hedgefondsen. Voorlopig is Dogecoin nog een speculatieve investering met een van Bitcoin gekopieerde code waarvan de technologische ontwikkeling jaren stil heeft gelegen. De kracht van een community en netwerk is goed zichtbaar geweest bij Dogecoin, dit zijn interessante ontwikkelingen zeker gezien de huidige macro economische- en sociale omgeving.